Vanredni parlamentarni izbori u Slovačkoj krajem septembra

Slovački parlament je danas odlučio da vanredni parlamentarni izbori budu održani 30. septembra, što je omogućila nedavna promena Ustava.
Vanredni parlamentarni izbori u Slovačkoj krajem septembra
Foto: Pixabay
Da izbori budu održani u septembru glasala su 92 od 150 poslanika, dva više nego što je bilo potrebno za tu odluku.
Ustav Slovačke nije dozvoljavao raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali su prošle nedelje poslanici usvojili amandmane na najviši pravni akt kako bi to omogućili.
Redovni izbori ne bi bili pre februara 2024. godine.
 
Pošto je parlament u decembru izglasao nepoverenje koalicionoj vladi Eduarda Hegera, predsednica Slovačke Zuzana Čaputova dala je poslanicima rok do 31. januara za neophodnu promenu Ustava i da odobre datum za vanredne izbore.
 
Glasanje o poverenju vladi inicirala je opozicija posle višemesečne političke krize, a Čaputova je tražila od kabineta premijera Eduarda Hegera da ostane na funkciji sa smanjenim ovlašćenjima.
 
Stranke koje su činile Hegerovu koalicionu vladu, htele su da izbori budu u septembru, a opozicija da budu u maju ili junu. Najnovije ankete pokazuju da opozicija ima solidne šanse za pobedu na vanrednim izborima.
 
Hegerova vlada je poklonila oružje ukrajinskim snagama i otvorila granicu za izbeglice koje beže od ruske agresije. Neki opozicioni lideri, uključujući bivšeg populističkog premijera Roberta Fica, protive se slanju oružja Ukrajini i sankcijama koje je EU uvela Rusiji.
  • /

    01.02.2023 07:27
    /
    rusi bunare.
    izgubili u ceskoj pa odmah preskacu u slovacku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.