Ekonomija

0

Ekonomska aktivnost evrozone usporava ali je izbegnuta recesija krajem 2022.

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Ekonomska aktivnost evrozone usporava ali je izbegnuta recesija krajem 2022.

Izvor: pixabay

Zemlje evrozone će izbeći recesiju ove zime zahvaljujući rastu BDP-a koji se zadržao u pozitivnoj sferi u četvrtom kvartalu (+0,1 odsto), i dostigao 3,5 odsto za celu godinu, objavila je danas evropska statistička agencija Eurostat svoje preliminarne podatke.
 
Ta cifra označava znatno usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na 0,3 procenta u trećem kvartalu, ali i opovrgava prognoze analitičara koji su računali da će BDP evrozone beležiti pad.
 
Stručnjaci Faktseta i Blumberga su se složili u očekivanjima da će 20 zemalja koje dele zajedničku valutu beležiti pad BDP-a od 0,1 odsto u poslednjem tromesečju 2022.
 
Međutim evropska ekonomska aktivnost se izgleda dobro odupire negativnim posledicama rata u Ukrajini. Nju podupire pad inflacije od novembra meseca, poboljšanje lanaca snabdevanja i nedavno ponovno otvaranje kineske privrede.
 
Za celu 2022. godinu rast u evrozoni dostigao je 3,5 odsto, prema Eurostatu, što je više nego Kina (3 odsto), i SAD (2,1 odsto). Rezultat je bolji i od predviđanja od 3,2 odsto rasta za celu godinu, koliko je Evropska komisija prognozirala u oktobru.
 
Isti trend ostaje i za celu Evropsku uniju, sa stabilnim BDP-om u četvrtom tromesečju i rastom od 3,6 odsto za celu 2022. godinu.
 
U novembru je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao da očekuje recesiju ove zime računajući na pad BDP-a kako u poslednjem tromesečju 2022. tako i u prvom tromesečju 2023. Ali je nedavno pokazao veći ošptimizam ocenivši da bi mogla da se izbegne recesija uprkos fazi osetnog usporavanja. 
 
Međunarodni monetarni fond (MMF) je u ponedeljak revidirao na više za 0,2 procentna poena svoju prognozu rasta u evrozoni u 2023. godini na 0,7 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR