Makron o slanju aviona u Ukrajinu: Ništa nije isključeno 1Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/BENOIT TESSIER

Ukrajinski ministar odbrane trebalo bi da se danas sastane sa predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, usred debate među saveznicima Kijeva o tome da li treba obezbediti borbene avione za rat protiv Rusije, nakon što je američki predsednik Džo Bajden isključio mogućnost slanja F-16.

Ukrajina bi želela da dobije zapadne borbene avione četvrte generacije poput F-16 nakon što je prošle nedelje obezbedila isporuke borbenih tenkova, izjavio je u petak ministar odbrane Aleksij Reznikov. Upitan u ponedeljak u Beloj kući da li će SAD obezbediti F-16 Ukrajini, Bajden je rekao novinarima „Ne“.

Makron: Ništa nije isključeno

Ali izgleda da su Francuska i Poljska spremne da prihvate takav zahtev Ukrajine, a Makron je u ponedeljak novinarima u Hagu rekao da „po definiciji ništa nije isključeno” kada je reč o vojnoj pomoći.

Makron je naglasio, navodi francuska televizija, da takav potez zavisi od nekoliko faktora, uključujući potrebu da se izbegne eskalacija i uveravanja da avion neće „dodirnuti rusko tlo”. U Poljskoj u ponedeljak premijer Mateuš Moravjecki takođe nije isključio moguću isporuku F-16 susednoj Ukrajini, odgovarajući na pitanje novinara, pre nego što je Bajden isključio takvu opciju.

Moravjecki je na svom sajtu najavio da će svaka takva odluka biti doneta „u punoj koordinaciji“ sa zemljama NATO-a.

Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, primetio je „pozitivne signale“ iz Poljske i dodao da Francuska „ne isključuje“ takav potez, u objavi na svom Telegram kanalu.

Zelenski: Rusija je počela da se sveti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg boravi danas u Japanu, gde je zahvalio Tokiju na pomoći Ukrajini. On je dan ranije u Južnoj Koreji pozvao Seul da poveća vojnu podršku toj zemlji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se Rusija počela svetiti zbog ukrajinskog otpora njenoj invaziji nemilosrdnim napadima na istoku.

Zelenski je nedeljama upozoravao da Moskva namerava da pojača napade posle oko dva meseca praktičnog zastoja duž linije fronta koja se proteže preko juga i istoka. Ukrajina je dobila veliki podsticaj prošle nedelje kada su Nemačka i Sjedinjene Države objavile planove za isporuku teških tenkova, čime je okončan višenedeljni diplomatski ćorsokak po tom pitanju.

Zelenski poziva Zapad da ubrza isporuku obećanog naoružanja kako bi Ukrajina mogla da krene u ofanzivu, ali većina stotina tenkova koje su obećale zapadne zemlje su mesecima od isporuke.

Britanski ministar: Izazivači u Ukrajini oko aprila ili maja

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da će 14 tenkova Čelendžer koje je donirala Britanija biti na linijama fronta oko aprila ili maja, ne dajući tačan raspored.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da slanje oružja iz zapadnih zemalja dovodi do toga da „zemlje NATO-a postaju sve direktnije uključene u sukob – ali to nema potencijal da promeni tok događaja i neće”.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je danas da su Rusija i Belorusija počele jednonedeljnu obuku osoblja u pripremi za zajedničke vežbe u Rusiji u septembru. Ruska invazija na Ukrajinu, koju Moskva opravdava neophodnom da bi se zaštitila od susednih veza sa Zapadom, ubila je desetine hiljada ljudi i proterala milione iz njihovih domova, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari