Biznis Privreda
ŠVAJCARSKI UBS OBJAVIO REZULTATE Više kamate, niži troškovi, ali i MANJI PRIHODI

ŠVAJCARSKI UBS OBJAVIO REZULTATE Više kamate, niži troškovi, ali i MANJI PRIHODI

UBS je pobedio tržišna očekivanja svojim najnovijim rezultatima na pozadini nižih troškova i viših kamatnih stopa. Ali prihodi zajmodavca su pali zbog slabije aktivnosti klijenata.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: shutterstock
.

Banka je prijavila 1,7 milijardi dolara neto prihoda za četvrti kvartal prošle godine, čime je njen ukupni godišnji profit dostigao 7,6 milijardi dolara u 2022. Analitičari su očekivali da će UBS ostvariti neto prihod od 1,3 milijarde dolara u četvrtom kvartalu i 7,3 milijarde dolara za godinu , prema podacima Refinitiva.

Blic preporučuje

Gledajući unapred, švajcarski zajmodavac je rekao da je na prihode za prvi kvartal 2023. postavljeno da „pozitivno utiču“ veće aktivnosti klijenata i kamatne stope, kao i ublažavanje ograničenja Covid-19 u Aziji.

„Ostvarili smo dobre rezultate u celoj godini i solidne rezultate u četvrtom kvartalu u teškom makroekonomskom i geopolitičkom okruženju“, rekao je izvršni direktor Ralf Hamers u saopštenju.

Evo nekoliko činjenica:

  • CET 1 koeficijent kapitala, mera solventnosti banaka, iznosio je 14,2%, što je manje u odnosu na 14,4% u prethodnom kvartalu;
  • Prihodi su pali na 8,029 milijardi dolara sa 8,705 milijardi pre godinu dana;
  • Povraćaj na materijalni kapital, merilo poslovanja banke, porastao je na 13,2% na kraju kvartala, u odnosu na 10% pre godinu dana.

Hamers je dodao da je nakon prve polovine prošle godine došlo do pomaka na tržištima koji su izvršili pritisak na investicionu stranu banke.

„Videli smo pomak sa onoga što bismo nazvali mikro fokusom, koji je fokusiran na kapital, ka makro fokusu, koji je fokusiran na stope“, rekao je on, napominjući da švajcarska banka nije bila u mogućnosti da ima koristi od te tranzicije koliko neke od njenih vršnjaci, s obzirom na njeno manje prisustvo u SAD.

"Neizvesna" perspektiva

UBS je rekao da će ove godine kupiti više akcija.

„Ostajemo posvećeni progresivnoj dividendi i očekujemo da ćemo otkupiti više od 5 milijardi dolara akcija 2023. godine“, rekao je Hamers u saopštenju.

Međutim, švajcarska banka je oprezna u pogledu ekonomskih izgleda, navodeći aktivnost centralne banke kao potencijalni katalizator nestabilnosti tržišta.

„Iako je inflacija možda dostigla vrhunac u drugoj polovini 2022. i izgleda da će energetska kriza u Evropi biti izbegnuta, izgledi za ekonomski rast, procena vrednosti imovine i nestabilnost tržišta ostaju veoma neizvesni, a pooštravanje centralne banke može imati uticaj na tržište. likvidnost“, navodi banka u svojim najnovijim rezultatima.

Akcije UBS-a su porasle za oko 15% u poslednjih 12 meseci.

(CNBC)

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.