Rešena dilema: Šta je zdravije piti - hladnu ili toplu vodu?

31.01.2023

05:24

0

Autor: Z.A.S.

Hladna voda je ona čija je temperatura između 0 i 3 stepena Celzijusa, dok se toplom vodom smatra ona koja se uglavnom kreće između 20 i 25 stepeni Celzijusa

Rešena dilema: Šta je zdravije piti - hladnu ili toplu vodu?
Žena drži čašu vode - Copyright Freepik

Svi znamo koliko je voda važna za sva živa bića. Na rođenju, dečiji organizam sadrži oko 80% vode, dok je u odraslom dobu ta količina u proseku oko 60%.

Voda nas hidrira, a to je važno iz mnogo razloga. Međutim, postavlja se pitanje šta je za zdravlje bolje - da li hladna ili voda sobne temperature?

Preporuka stručnjaka je da, tokom dana, popijemo, minimum, osam čaša vode, ali kakve vode?

Voda čija je temperatura između 0 i 3 stepena Celzijusa, smatra se hladnom vodom. Kada je reč o vodi sobne temperature, ona se uglavnom kreće između 20 i 25 stepeni Celzijusa.

Međutim, ne postoji velika ili naučno dokazana prednost odabira vode sobne temperature, ipak, u mnogim kulturama se smatra da je ponekad dobro popiti toplu vodu.

Našem telu je hladna voda nekada jednostavno neophodna - na primer, tokom vrelih letnjih dana. Sa druge strane, stručnjaci savetuju da sat ili dva pre obroka popijemo čašu tople vode.

Pexels
 

Kada treba piti hladnu vodu?

U studiji, sportisti koji su nakon treninga pili hladnu vodu u proseku su imali nižu telesnu temperaturu pa su uspeli da odlože porast temperature tokom vežbanja. Ako planirate da trčite tokom vrućih letnjih dana, onda je hladna voda bolji izbor, kažu stručnjaci.

Bez obzira na vaše preferenicije - hladnu ili vodu sobne temperature - važno je redovno i svakodnevno piti vodu, a što se tiče njene temperature, odaberite onu koja će vas podstaći da je ponovo pijete.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike