Antisemitski grafiti na Jevrejskom groblju u Beogradu

Jevrejska opština Beograd upozorila je da su u nedelji u kojoj je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, na Jevrejskom groblju u Beogradu osvanuli antisemitski grafiti.
Antisemitski grafiti na Jevrejskom groblju u Beogradu
Foto: FoNet (Jevrejska opština Beograd)

U saopštenju se navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, ovo delo grupe navijača koja pored iscrtane "svastike" ispisuje inicijale naziva svoje navijačke grupe UF (United force).

"Veoma je zabrinjavajuće što se ovakvi incidenti dešavaju kada se u celom svetu obeležava Dan sećanja na milione nevinih žrtava stradalih u Holokaustu, u pogromima, strahotama i teroru, koji su nacisti sprovodili u Drugom svetskom ratu", navodi se u saopštenju.
Jevrejska opština Beograd podseća da se nešto malo više od godinu dana ranije, dogodio incident u kom su nepoznate osobe bacanjem čekića i kamenica razbili stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu, nekoliko dana po obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se u svetu obeležava kao sećanje na pogrom Jevreja širom nacističke Nemačke koji se odigrao 9. novembra 1938. godine, poznatom kao "Kristalna noć".
 
"Učestalost ovakvih i sličnih incidenata upozorava nas da je antisemitizam u porastu. Veoma je važno da javnost bude upoznata sa ovim i da se mlađe generacije edukuju o Holokaustu, da se takav zločin nikada ne ponovi", navodi se u saopštenju.
 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je ispisivanje antismetskih grafita na Jevrejskom groblju u Beogradu i podsetila da je samo pre nekoliko dana obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta i veliko stradanje jednog naroda.
 
"U zemlji koja je pretrpela ogromne žrtve u borbi protiv fašizma, neshvatljivo je i neprihvatljivo ispisivanje grafita koji veličaju fašizam, čime se vređaju građanke i građani Srbije", navedeno je u saopštenju. 
  • 002211

    22.03.2023 10:13
    A Jevreji, Romi i Srbi, pored Rusa, najveći stradalnici u 2. svetskom ratu. Samo su Srbi protiv svih i samih sebe. Hahahah! Srbija, bre.
  • n

    31.01.2023 16:30
    Gde je dokaz da je ovo uradio Srbin,i ako jeste Srbin,verovatno je neobrazovan pa ne zna kako su njegovi sunarodnici zavrsavali pod nacistickim rezimom? U Bg zive i drugi narodi a i domaci placenici koji neumorno rade na blacenju sopstvene drzave.
    Ako je ovo uradilo neko dete srpske nacionalnosti,onda je to totalni propust obrazovno vaspitnog sistema.
  • Slobodan

    31.01.2023 07:34
    kazne...
    kada bi ih policija hapsila i drzava kaznjavala, ne bi ih bilo puno...
    svi znaju ko to radi, ko su fasisti u novom sadu, beogradu... ali niko ne resava situaciju
    valjda je ta ista bagra potrebna kada treba da se bije neko, onda dobro dodju kao batinasi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija