Najnovije vesti
Vesti Svet
RATNA LABORATORIJA "Zaista impresivno": Kako je Ukrajina postala POLIGON ZA TESTIRANJE ORUŽJA SA ZAPADA

RATNA LABORATORIJA "Zaista impresivno": Kako je Ukrajina postala POLIGON ZA TESTIRANJE ORUŽJA SA ZAPADA

Prošle jeseni, dok je Ukrajina vraćala velike delove svoje teritorije u seriji kontraudara, gađala je ruske snage artiljerijom i raketama američke proizvodnje. Domaći sistem targetiranja koji je Ukrajina razvila na bojnom polju navodio je nešto od te artiljerije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: AP/ Evgeniy Maloletka, AP/ Sebastian Apel, Shutterstock / Ringier
.

Deo softvera ukrajinske proizvodnje pretvorio je lako dostupne tablete i pametne telefone u sofisticirane alatke za targetiranje koje se sada naširoko koriste u ukrajinskoj vojsci. Rezultat je mobilna aplikacija koja ubacuje satelitske i druge obaveštajne snimke u algoritme targetiranja u realnom vremenu, što pomaže jedinicama blizu fronta da usmere vatru na specifične mete. Pošto je to aplikacija a ne komad hardvera, lako se brzo ažurira i nadograđuje i dostupna je širokom spektru osoblja, piše CNN.

Blic preporučuje

Američki zvaničnici upoznati sa alatkom kažu da je bila veoma efikasna u usmeravanju ukrajinske artiljerijske vatre na ruske mete. Ova aplikacija je među desetinama inovacija na bojnom tlu koje je Ukrajina osmislila tokom skoro godinu dana rata, često iznalazeći jeftina rešenja za skupe probleme.

Ukrajinska vojska puca na ruske položaje kod Hersona krajem novembra
Foto: Bernat Armangue / Tanjug/AP
Ukrajinska vojska puca na ruske položaje kod Hersona krajem novembra

Inovativni Ukrajinci

Mali, plastični dronovi koji tiho zuje iznad glave, bacaju granate i druga ubojita sredstva na ruske trupe. Rezervne delove sada prave 3D štampači, tako da vojnici mogu da popravljaju tešku opremu na terenu. Tehničari su pretvorili obične pikap kamione u mobilne lansere raketa. Inženjeri su osmislili kako da zakače sofisticirane američke projektile na starije sovjetske borbene avione, poput MiG-29.

Ukrajina je čak razvila sopstveno protivbrodsko oružje, “neptun”, zasnovan na dizajnu sovjetskih raketa koji može da gađa rusku flotu sa oko 300 km udaljenosti. Ovakva domišljatost impresionirala je američke zvaničnike. Iako zapadni zvaničnici nemaju savršen uvid u to kako tačno funkcionišu prilagođeni ukrajinski sistemi – uglavnom zato što nisu na terenu – i oni i analitičari kažu da je Ukrajina postala prava borbena laboratorija za jeftina a efikasna rešenja.

- Njihove inovacije su prosto neverovatno impresivne – rekao je Set Džouns, direktor međunarodnog bezbednosnog programa Centra za strateške i međunarodne studije, preneo je CNN.

"Testiranje borbe u pravom svetu"

Rat u Ukrajini pružio je SAD i njenim saveznicima retku priliku da prouče kako njihovo sopstveno oružje radi u uslovima intenzivne upotrebe – i koju municiju obe strane koriste da bi pobedile. Američki vojni zvaničnici takođe su pratili sa koliko je uspeha Rusija koristila jeftine, potrošne iranske dronove koji eksplodiraju pri udaru, a koji su korišćeni da unište ukrajinsku električnu mrežu.

- Ukrajina je apsolutno laboratorija za oružje u svakom smislu, jer ništa od ove opreme nikad stvarno nije korišćeno u ratu između dve industrijski razvijene nacije. Ovo je testiranje bitke u stvarnom svetu – rekao je CNN-u izvor blizak zapadnim obaveštajnim službama.

Za američku vojsku, rat u Ukrajini je neverovatan izvor podataka o korisnosti sopstvenih sistema. Ispostavilo se da su neki sistemi dati Ukrajincima – poput dronova “svičblejd 300” i projektila dizajniranog da gađa neprijateljske radarske sistema – manje efikasni na bojnom tlu od očekivanog.

HIMARS
Foto: AARON FAVILA / Tanjug/AP
HIMARS

"Upotreba HIMARS-a proučavaće se godinama"

Ali, lagani višecevni raketni bacač M142 američke proizvodnje, HIMARS, bio je ključan za uspeh Ukrajine. Kako je Kijev iskoristio svoje ograničene zalihe HIMARS-a da udari na ruske komandne položaje, štabove i skladišta snabdevanja biće predmet proučavanja vojnih lidera godinama, rekao je CNN-u jedan zvaničnik odbrane.

Drugi ključni uvid vezan je za haubicu M777, moćnu artiljeriju koja je bila kritičan deo ukrajinskih snaga na frontu. Ova artiljerija postaje manje precizna i efikasna ako se ispali previše granata u kratkom vremenskom periodu, rekao je drugi zvaničnik.

Ukrajinci su takođe napravili taktičke inovacije. Tokom prvih nedelja rata ukrajinski komandanti su prilagodili svoje operacije da koriste male pešadijske timove tokom ruskog napredovanja ka Kijevu. Naoružani raketama “stinger” i “džavelin” koje se stavljaju na rame, ukrajinske trupe su uspele da se prišunjaju ruskim tenkovima bez pešadije na svojim bokovima.

Lekcije o vođenju rata u 21. veku

SAD su takođe pomno proučavale sukob da izvuku veće lekcije o tome kako bi mogao da se vodi rat između dve moderne nacije u 21. veku. Jedan američki operativni oficir rekao je CNN-u da je jedna lekcija koju SAD mogu da izvuku iz ovog sukoba da je vučna artiljerija – poput haubice M777 – možda stvar prošlosti. Te sisteme je teže pomeriti brzo da se izbegne uzvratna vatra, a u svetu dronova i nadzora iz vazduha “danas je veoma teško sakriti se”, rekao je taj zvaničnik.

Ukrajinski vojnici pucaju na ruske položaje iz haubice M777 u Hersonskoj oblasti 9. januara
Foto: LIBKOS / Tanjug/AP
Ukrajinski vojnici pucaju na ruske položaje iz haubice M777 u Hersonskoj oblasti 9. januara

Američki odbrambeni ugovarači su takođe uočili novu priliku da prouče - i prodaju - svoje sisteme. Kompanija “BAE sistemi” je već objavila da je ruski uspeh sa kamikaza-dronovima već uticao na njihov dizajn novih oklopnih borbenih vozila. Delovi američke vlade i industrije nastojali su da testiraju nove sisteme i rešenja u borbi za koju je Ukrajini trebala sva pomoć koju je mogla da dobije.

U ranim danima konflikta je Nacionalna geoprostorno-obaveštajna agencija (NGA) poslala američkoj komandi za specijalne operacije u Evropi pet lakih osmatračkih dronova visoke rezolucije, u slučaju da ustrebaju Ukrajini. Dronovi kompanije “Heksagon” nisu bili deo "programa evidencije" Ministarstva odbrane, što ukazuje na eksperimentalnu prirodu konflikta, navodi CNN, ukazujući da se viceadmiral Robert Šarp, tadašnji šef NGA, čak javno hvalio da su SAD obučile “vojnog partnera” u Evropi na sistemu.

Nije poznato da li su ti dronovi ikad dospeli u bitku. U međuvremenu, više vojnih zvaničnika reklo je u da se nadaju da je pravljenje “potrošnih” dronova – jeftinog oružja za jednokratnu upotrebu - postalo top prioritet za odbrambene kompanije.