Najnovije vesti
Vesti Politika
Bojan Klačar i Miloš Nikolić o francusko-nemačkom predlogu sporazuma na Blic TV

"PONUĐENI SPORAZUM NIJE ULTIMATUM" Nikolić i Klačar na Blic TV analiziraju ciljeve francusko-nemačkog predloga i zbog čega član 4 "BODE OČI"

- Ovo nije ultimatum, već pregovarački okvir za dostizanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine - podvukli su Miloš Nikolić i Bojan Klačar govoreći o francusko - nemačkom predlogu sporazuma.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Emisija "Jasno. Kao dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić Foto: screenshot
Emisija "Jasno. Kao dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar i predsednik Libeka Miloš Nikolić upravo gostuju u emisiji "Jasno. Kao dan!" kod Ivane Mastilović Jasnić na Blic televiziji (MTS kanal 115) gde govore o predlogu sporazuma o odnosu Beograda i Prištine.

Blic preporučuje

Nikolić u startu ističe da predloženi sporazum nije ultimatum za Srbiju.

- Ovo nije ultimatum, već novi pregovarački okvir za dostizanje neke normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Pored toga što ovo nije ultimativni predlog, ovo je prvi korak u sledu sporazuma koji predstoji u narednim godinama - kaže Nikolić.

Emisija "Jasno. kao Dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić
Foto: screenshot
Emisija "Jasno. kao Dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić

Sporazum je teško odbiti.

- Ovo više nije francusko-nemački predlog, ovo je evropsko-američki predlog. U tom slučaju, teže ga je i odbiti. Očekuje se do kraja ove godine da se dođe do preliminarnog sporazuma - kaže Nikolić i dodaje da je predsednik Vučić jasno naglasio štetnost hipotetičkog odbijanja ovog sporazuma.

Pročitajte još

Postani novi MTS korisnik

Pored Blic televizije, koja od samog početka emitovanja obara rekorde gledanosti, čekaju te i najgledaniji kanali u Srbiji, Arena Sport kanali, SUPERSTAR TV. U mts BOX paketu čeka te iris TV – digitalna TV platforma Telekoma Srbija, sa preko 250 TV kanala uz mogućnost gledanja na čak do 5 TV uređaja istovremeno.

Popuni formu i gledaj paket po svom izboru narednih 12 MESECI za 1 DINAR mesečno!

Član 4 - Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji

Nikolić objašnjava da to ne podrazumeva međusobno priznanje

- Ta tačka sigurno spada u najspornije tačke predloga. Situacija je problematična, jer se kosi sa crvenom linijom koju je Beograd postavio. Mislim da je ta tačka bespotrebno tako postavljena - kaže Nikolić.

Nikolić je potom napravio paralelu između tačke 14 Briselskog sporazuma i spornog člana 4.

- U Briselskom sporazumu u tački 14 stoji da dve strane neće drugu blokirati u procesima evropskih integracija. Ukoliko gledamo to slovo, moglo bi da se preslika i u ovaj predlog. Ako ćemo da budemo pošteni, od Srbije ne zavisi da li će Kosovo ući u neku međunarodnu organizaciju - smatra Nikolić

Emisija "Jasno. kao Dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić
Foto: screenshot
Emisija "Jasno. kao Dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić

Klačar ističe da sporna tačka od strane Srbije nikada nije prekršena.

- Ključno pitanje za Kosovo jeste da pet država koje nisu priznale Kosovo, garantuju da će ga priznati. Od Srbije ne zavisi da li će Kosovo postati član UN, ali u dobroj meri i zavisi ukoliko Srbija stane iza ovakvog sporazuma. Čak i da se sve države slože, Rusija ima mogućnost da uloži veto - kaže Klačar.

Ciljevi sporazuma

Nikolić vidi više intencija ponuđenog predloga.

- Oni hoće da se osiguraju da sutra Srbiju drže odgovornom za ponašanje, da se svi sporovi sa Prištinom rešavati mirnim putem. Žele da obavežu Srbiju da ne uđe u spiralu nasilja koji vode do oružanog sukoba. Druga strana te intencije je da se Kosovu obezbedi bezbednost, da Zapad stalno može da stoji iza njih, odnosno da Kosovo uđe u NATO - kaže Nikolić.

Emisija "Jasno. kao Dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić
Foto: screenshot
Emisija "Jasno. kao Dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić

Pored toga, Klačar navodi još jedan razlog-smanjivanje uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu.

- Bez dileme su ovo dva važna razloga, a postoji i treći, a to je da se uticaj Rusije u Srbiji smanji. Zapad bi kroz ovaj sporazum rešio odjednom više problema - nadovezao se Klačar.

Predlozi opozicije za rešavanje kosovskog problema

Kada je reč o opoziicji u Skupštini Srbije, za Blic TV izjavili su da sporazum ne bi prihvatili.

- Mislim da pristup opozicije treba deliti na odgovoran i neodgovoran. Neodgovorno je reći da neće investicije tek tako lako da se povuku. Mislim da je to krajnje neozbiljno. To je neki prizvuk teranja inata Zapadu. Šta mi time tačno postižemo? - rekao je Nikolić.

Klačar ističe da se mora zaključiti šta je za društvo najbolje.

- Vidi se jedan od dva narativa. Propušta se prilika da se ozbiljno razgovora o potpisivanju ili nepotpisivanju sporazuma i posledicama. Političari treba da izlaze sa različitim predlozima i trebaju da se nalaze rešenja u okviru postojeće konstalacije - Klačar.

Emisija "Jasno. kao Dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić
Foto: screenshot
Emisija "Jasno. kao Dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić

Formiranje ZSO

"ZSO će se formirati sa Kurtijem, ili bez njega" - podvlači Nikolić.

- Kurti ima radikalnu retoriku, nipodaštava sve dogovore koje je Beograd napravio sa Prištinom. ZSO će da se formira sa Kurtijem ili bez njega. Eskobar je govorio u senatu o tome, ZSO ojačava kosovski suverenitet. Kurti to ili ne razume ili mu je teško da to razume. Mislim da će on tokom ove godine pristati na to, duh i slovo Briselskog sporazuma mora da se sprovede. Srbija mora da insistira na tome - kaže Nikolić

Proces formiranja neće teći lako.

- Napadi na Srbe se udvostručio, svi su na etničkoj osnovi, a na to sve imamo vrlo rigidnog, teškog pregovarača. Radi se o činjenici da je Kurti nacionalista. Mislim da taj proces formiranja ZSO neće ići lako. Velika je razlika da li će ZSO predhoditi sporazumu, ili će ta dva sporazuma ići paralelno - Klačar.

Emisija "Jasno. kao Dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić
Foto: screenshot
Emisija "Jasno. kao Dan!", gosti Bojan Klačar i Miloš Nikolić

Na pitanje voditeljke Ivane Mastilović Jasnić, da li očekuje da se incidenti na KiM zaustave, Klačar nije optimističan.

- Ne očekujem da će tenzije i incidenti da se zaustave. Međutim, dokle god Kurti insistira na ovoj političkoj matrici i dokle god se sporazum ne potpiše, ja ovakvu vrstu incidenata ne mogu isključiti - smatra Klačar.

Gde gledati Blic TV

BLIC TV je dostupan na svim platformama i aplikacijama MTS televizije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnog Gori. Program je u sklopu osnovnog paketa i možete ga gledati na sledećim kanalima:

SRBIJA:

- IRIS kablovki paket na kanalu 115

- Supernova kablovski paket na kanalu 15

- m:SAT satelitski program na kanalu 15

- Yettel - Hipernet TV na broju 8

- Orion Telekom na programu 27

Bosna i Hercegovina:

- m:tel IPTV paket na kanalu 10

- Supernova i logosoft na kanalu 14

- m:SAT u Republici Srpskoj na kanalu 7

- m:SAT u Federaciji na kanalu 12

- aplikacija ON TV kanal 10

Crna Gora:

- kablovski paket na kanalu 26

- m:SAT na kanalu 27

Za sve korisnike koji nemaju navedene pakete program je dostupan na aplikaciji Iris Go i Arena Cloud koje možete zakupiti bez ugovrone obaveze, kao i na KLIK TV.

U zavisnosti od modela vašeg set up boksa, ako ne vidite Blic TV na kanalu koji je na Vašoj platformi, pozovite broj 0800100100 Telekom call centar ili možete da isključite vaš uređaj iz struje na 60 sekundi i nakon toga ponovo uključite.