Dostupni linkovi

Antisemitski grafiti na Jevrejskom groblju u Beogradu


Antisemitski simboli na ulazu u Jevrejsko goblje u Beogradu, januar 2023.
Antisemitski simboli na ulazu u Jevrejsko goblje u Beogradu, januar 2023.

Na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu osvanuli su antisemitski grafiti i simboli, objavila je 30. januara na svom sajtu Jevrejska opština u Beogradu.

"Veoma je zabrinjavajuće što se ovakvi incidenti dešavaju kada se u celom svetu obeležava Dan sećanja na milione nevinih žrtava stradalih u Holokaustu, u pogromima, strahotama i teroru, koji su nacisti sprovodili u Drugom svetskom ratu", saopštila je Jevrejska opština.

Na njihovom sajtu se navodi da je, "prema nezvaničnim informacijama, ovo delo grupe navijača koja pored iscrtane svastike ispisuje inicijale naziva svoje navijačke grupe UF – United force".

Iz Jevrejske opštine su dodali da su povodom incidenta kontaktirali nadležne, te da će javnost biti obaveštena o daljem razvoju događaja.

Jevrejska opština ukazuje na porast rasne, nacionalne i verske mržnje u Srbiji.
Jevrejska opština ukazuje na porast rasne, nacionalne i verske mržnje u Srbiji.

"Podsećamo da se nešto malo više od godinu dana ranije, dogodio incident u kom su nepoznate osobe razbile stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu, nekoliko dana po obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma", navodi se.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je u ponedeljak da osuđuje sve pojave antisemitizma i zahteva od državnih organa da deluju u skladu sa zakonskim propisima koji zabranjuju širenje rasne, nacionalne i verske mržnje.

Nadležni organi su pozvani da "preduzmu odgovarajuće mere i kazne protiv svih onih koji propagiraju nasilje i mržnju".

"Ovi ispadi su deo šireg fronta ultrakonzervativaca koji se protive evropskoj perspektivi Srbije i zagovaraju etnički čistu Srbiju", navodi se u saopštenju.

Jevrejska opština je saopštila i da učestalost ovakvih i sličnih incidenata upozorava da je antisemitizam u porastu.

"Veoma je važno da javnost bude upoznata sa ovim i da se mlađe generacije edukuju o Holokaustu, da se takav zločin nikada ne ponovi", navela je Jevrejska opština.

U saopštenju se dodaje da takođe važno da mlađe generacije, kao i celokupno društvo budu upoznati sa opasnošću od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

Groblje jevrejskih svetih knjiga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
XS
SM
MD
LG