Marinović: Podaci o ličnosti su blago vrednije od novca 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović poručio je danas građanima Srbije da čuvaju svoje podatke o ličnosti zato što su oni njihovo „blago vrednije od novca“.

„Novac dođe pa ode, pa opet dođe i tako redom, a podaci o ličnosti kad se jednom daju lako se može desiti da se više nikada ne povrate“, rekao je Marinović na skupu koji je organizovan povodom Dana zaštite podataka o ličnosti, u Privrednoj komori Srbije.

Marinović je rekao da je obrada podataka o ličnosti sveprisutna u današnje vreme i da ne postoji nijedna oblast života u kojoj nije zastupljena.

On je rekao da trenutak u kome živimo karakteriše razvoj tehnologije do neslućenih granica, super brza digitalizacija na svim poljima života i sveobuhvatna primena veštačke inteligencije.

„To su produkti našeg doba, koji su mnogo olakšali i pojednostavili život i učinili ga komfornijim, ali i doneli neke sasvim nove do skoro nepoznate rizike po ostvarenje i zaštitu naših ljudskih prava.Jedan od tih rizika je rizik od narušavanja naše privatnosti, rizik od nezakonite obrade i zloupotrebe naših podataka o ličnosti“, rekao je Marinović.

On je naveo da se poverenici širom sveta suočavaju sa istim problemom, a to je kako da zaštite podatke o ličnosti građana, a da istovremeno ne budu optuženi da koče razvoj civilizacije.

„Bilo bi isuviše prepotentno i nerealno očekivati da smo u stanju da sprečimo upotrebu modernih tehnologija kako bi zaštitili podatke o ličnosti.Takva bitka bi unapred bila izgubljena zato što na drugoj strani stoje ogromni kapital, veliki resursi i moć kakvom mi ne raspolažemo.Ako već ne možemo da sprečimo obradu naših podataka upotrebom sve razvijenijih tehnoloških dostignuća, onda makar možemo da sprečimo zloupotrebu naših podataka koji se obrađuju i sve više će se, kako vreme bude odmicalo, obrađivati na sofisticiran nama nevidljiv način“, rekao je on.

On je rekao da je posao poverenika da pokušaju da pomire naizgled nepomirljivo, a to je razvoj tehnologije i sveobuvatno uvođenje digitalizacije i upotrebu veštačke inteligencije, sa jedne strane, i zaštitu podataka o ličnosti sa druge strane.

Da bi to uspešno ostvarili, kako je rekao Marinović, potrebno je da budu zadovoljeni minimalni kriterijumi kao neophodni uslovi za bezbednu obradu podataka o ličnosti, a to su balans, oprez, kontrola i sigurnost.

On je istakao da mora da se obezbedi strogo kontrolisan pristup podacima o ličnosti.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da su „podaci postali nova valuta sveta koja je u rangu nafte, zlata ili kripto valuta“.

„Ova valuta se tiče direktno ljudi.Podaci o kojima govorimo su otisak naše privatnosti, bezbednosti, ličnosti i opasno je ukoliko se ugroze“, ocenio je Žiofre.

On je rekao da su podaci „nafta digitalne ekonomije“, kao i da su „zahtevi za privatnošću sve glasniji“ ne samo kada su pitanju građani, potrošači, već i preduzeća, jer imaju potrebu da se osećaju bedzbednim kada su u pitanju lični podaci.

Žiofre je rekao da je to bitno i za Srbiju zato što je njeno poslovanje blisko povezano sa tržištem EU i ocenio da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti „prvi korak u praksi koji će učiniti da Srbija bude pouzdan partner EU“.

On je rekao da zaštita ličnih podataka treba da se uključi u nacrte novih zakona i bude u skladu sa standardima EU.

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu rekao je da se nada da će „domaća strategija za zaštitu ličnih podataka biti solidna baza za buduću regulaciju te oblasi u domenu onlajn zaštite podataka i video nadzora iz perspektive zaštite tih podataka“.

On je rekao da regulatorni okvri mora da obezbedi da lični podaci koje koriste digitalne platforme budu adekvatno zaštićeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari