Capital.ba

Ukinut keš: U Australiji se 95 odsto stvari plaća isključivo karticama

30.01.2023. / 8:00

MELBURN – Australija je poznata kao zemlja koja ide ispred drugih u uvođenju inovacija.

FOTO: Pixabay

Između ostalog, bila je prva koja je natjerala Fejsbuk i Gugl da plate za vijesti. Ulažu i guraju ekonomiju kroz investicije u zelenu energiju, a imaju stroga pravila kada je riječ o zaštiti svojih autentičnih proizvoda.

Dodatno, može se reći da je ova zemlja potpuno kešles. Gotovo 95 odsto stvari koje želite da kupite morate da platite karticom. Mi smo se u to uvjerili tokom Australijan opena i korišćenja štanda za hranu – jednostavno, ukoliko nemate karticu, već samo keš, možete ostati gladni i žedni.

Neumoljivi su po pitanju eventualnog mijenjanja tog pravila. Zanimljivo je da i njihovi građani podržavaju ovu politiku, tako da većina Australijanaca svakodnevno i koristi kartice. Gotovina je gotovo iščezla.

Inače, inflacija u Australiji je porasla na novi 32-godišnji maksimum od 7,8 odsto u poslednjem kvartalu fiskalne 2022, rastući tako najvećim tempom još od marta 1990. godine.

Godišnja cifra rasta potrošačkih cijena podržana je višim cijenama hrane, gorivom i novogradnjom, prema australijskom Birou za statistiku.Kamatica

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!