Najnovije vesti
Kultura
ZAVRŠEN 16. KUSTENDORF Nagrada "Zlatno jaje" pripala izraelskom ostvarenju "Pismo svinji"

ZAVRŠEN 16. KUSTENDORF Nagrada "Zlatno jaje" pripala izraelskom ostvarenju "Pismo svinji"

Uručenjem nagrade “Drvo života” Dušku Kovačeviću, Zlatnog, Srebrnog I bronzanog jajeta mladim autorima, obraćanjem Emira Kusturice, nastupom folklornog ansambla I dve tačke iz baleta “Ko to tamo peva” 29 januara u kasnim večernjim satima završen je ovogodišnji, 16. Kustendorf koji se odvijao pod sloganom “Umetnost iznad svega”.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
film Pismo svinji Foto: youtube
film Pismo svinji

Praćen gromoglasnim aplauzom Kovačević je “Drvo života” nagradu za dosadašnji opus I buduće filmove primio iz ruku Emira Kusturice a obraćajući se prisutnima rekao:

Blic preporučuje

- Drago mi je da se večeras nalazimo na jednom od najprestižnijih festivala na svetu, festivalu koji je zadržao poetiku, poštovanje i kvalitet umetnosti. “Drvo života” kao nagrada ima dvojako značenje. Prvo je za dugogodišnji rad u svetu filma, a drugo je za budući film, što je lepa obaveza I nada da ćete možda još nešto uraditi ako vas dobri Bog pogleda. Pomislio sam da mogu ovim povodom da pobrojim šta je sve Kusturica radio, kojim se sve poslovima bavio. Onda sam shvatio da je bolje da nabrojim onih dva tri koje nije radio – još uvek. Režiser, pisac, glumac, muzičar, profesor…. I možda najvažnije sportista.

Kustendorf
Foto: Kustendorf / Ustupljene fotografije
Kustendorf

Da se nije celog života bavio sportom sigurno ne bi imao ovoliku energiju da zida i gradi po filmskom platnu, planinama i nebu.Sve ovo pominjem kao deo ove lepe nagrade, koja mi je u mom poluvekovnom radu izuzetno važna, draga I velika mi je čast.Nadam se da ćemo se uskoro ponovo videti u ovom gradu priča i snova - rekao je Kovačević.

Glavna nagrada festivala, „Zlatno jaje“ dodeljeno je izraelskoj rediteljki Tal Kantor za animirani film „Pismo svinji“. „Srebrno jaje“ pripalo je mongolskom filmu „Sneg u septembru“ rediteljke Dulmi Purev-Očir a „Bronzano jaje“ dodeljeno je filmu „Afrikat“ mađarske rediteljke Ane Đimeši.

Kustendorf
Foto: Kustendorf / Ustupljene fotografije
Kustendorf

Festival Kustendorf odlučio je da dodeli i Specijalno priznanje rediteljki iz Srbije, Aleksandri Lazarovski za film „Više od života“.

Nagrada „Vilko Filač“ (žiri Vladan Radović Ivan Šijak) pripala je grčkom filmu „Na Kserksovom tronu“, koji potpisuje reditelj Evi Kalojiropulu.

Priznanje za najpoetičniji film dobilo je ostvarenje iz Uzbekistana „Kasete“ u režiji Timur Murotova a nagrada publike pripala je filmu „Povetarac“ Hemidreze Gasemija.

U takmičarskom programu 16. Kustendorfa, bilo je prikazano 14 filmova, a o nagradama je odlučivao međunarodni žiri koji su činili: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj.

Kustendorf
Foto: Kustendorf / Ustupljene fotografije
Kustendorf

A zatvarajući festival Emir Kusturica je rekao:

- U ovakvoj situaciji u svetu važo je da vas pozdravim jednom željom. U današnjem svetu se o slobodi sve ređe govori. Jedan od razloga zašto je moto festivala bio ‘umetnost iznad svega’ je jer je umetnost uvek i oduvek izražavala slobodu. Sloboda se izgubila ne samo iz rečnika nego I iz ljudskog života. Sve vas molim, mislite na slobodu i tragajte za tom izgubljenom slobodom. Hvala I živeli.