Tenis i Australija: Đoković osvojio Australijan open, izjednačio se sa Nadalom i vratio se na prvo mesto ATP liste

Srpski teniser je deseti put igrao u finalu Australijan opena i osvojio je rekordnu desetu titulu u Melburnu, kao i 22. Gren slem trofej, koliko ima i Španac Rafael Nadal.
Novak Đoković
JOEL CARRETT/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Kada Novak Đoković dođe do finala Australijan opena, turnir završava sa trofejom u rukama.

Srpski teniser je osvojio rekordnu desetu titulu na jedinom australijskom Gren slem turniru iz isto toliko odigranih finala, a sada je na putu do trofeja porazio grčkog igrača Stefanosa Cicipasa - 3:0 (6:3, 7:6, 7:6).

Posle osvojenog poslednjeg poena, Đoković je u suzama proslavio pobedu sa članovima tima i porodicom.

Novak se pobedom u Australiji izjednačio so španskim teniserom Rafaelom Nadalom sa 22 Gren slem titule u karijeri, dok po broju pehara u Melburnu srpski teniser ubedljivo drži rekord.

Đoković će od ponedeljka ponovo biti i zvanično najbolji igrač sveta, pošto će na prvom mestu ATP liste preteći Španca Karlosa Alkaraza, dok će Cicipas biti na trećoj poziciji.

Ovogodišnje izdanje Australijan opena bilo je i jedno od najboljih u karijeri za Novaka Đokovića, koji je na putu do titule izgubio samo jedan set.

Ovo je bio 13 meč između Đokovića i Cicipasa u dosadašnjim karijerama dvojice tenisera i 11 pobeda srpskog tenisera-

Đoković u Melburnu nije izgubio od 2018. godine, kada ga je u četvrtom kolu porazio južnokorejski igrač Hjeong Čung.

Srpski teniser ima 28 uzastopnih pobeda, po čemu je prestigao čuvenog Andrea Agasija.

Pobednički niz obuhvata tri uzastopne titule 2019, 2020. i 2021. pre nego što je bio primoran da prošlogodišnji turnir propusti zbog problema oko vize.

Australijske vlasti su Đokoviću, koji nije vakcinisan protiv korona virusa, uskratile vizu po dolasku u Melburn i deportovale ga.

Kako je proteklo finale?

Novak Đoković udara forhend
Reuters

U prvom setu nije bilo previše neizvesnosti.

Đoković je već u četvrtom gemu napravio brejk, što se ispostavilo kao dovoljna prednost i srpski teniser je dobio prvi set tako što je pobeđivao u gemovima na njegov servis (6:3).

Stefanos Cicipas je u drugom zaigrao dosta bolje i agresivnije, dok je Novak Đoković u nekoliko navrata ispoljio nervozu u komunikaciji sa trenerom Goranom Ivaniševićem i publikom na Rod Lejver areni.

Međutim, uprkos nekolicini dužih i neizvesnijih gemova, oba tenisera uspevala su da dobiju one u kojima su servirali, pa se set rešen u tajbrejku.

U tajbrejku slika je bila potpuno suprotna - od 11 poena čak sedam je pripalo teniseru koji je primao servis.

Bolje se snašao Novak, koji je uspeo da slavi sa 7:4 i povede sa 2:0 u setovima.

Cicipas se nije predavao ni na početku trećeg seta i osvojio je već prvi gem na servis srpskog tenisera, ali je Đoković već u narednom uzvratio istom merom za 1:1.

Nastavak trećeg seta podsetio je na drugi - obojica su dobijala gemove na njihov servis i set je otišao u tajbrejk.

Tamo neizvesnosti nije bilo pošto je Srbin otvorio odlučujući deo seta sa pet dobijenih poena, Cicipas je pripretio, spasio dve meč lopte Đokovića i stigao na jedan poen zaostatka (5:6).

Ali, nije mogao do preokreta i Novak Đoković je došao do desetog trijumfa na Australijan openu.

Beloruskinja Arina Sabalenka šampionka u ženskoj konkurenciji

Sabalenka
JOEL CARRETT/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Arina Sabalenka pozira sa prvim peharom Australijan opena koji je osvojila u dosadašnjoj karijeri

Arina Sabalenka, 24-godišnja teniserka iz Belorusije, osvojila je prvu Gren slem titulu u karijeri pošto je u subotnjem finalu Australijan opena bila bolja od Kazahstanke Elene Ribakine 2:1 (4:6, 6:3, 6:4).

Beloruskinja se takmičila pod neutralnom zastavom pošto organizatori nisu dozvolili isticanje beloruske zastave zbog podrške te zemlje Rusiji tokom invazije na Ukrajinu.

„Ovo je bila dobra godina za mene i nadam se da ću narednu uspeti da ostvarim isti rezultat i da budem čak i bolja", izjavila je Sabalenka posle trijumfa.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.