VIDEO: Beba ugroženog kengura došla na svet u britanskom zoo vrtu

Stručnjaci za zaštitu prirode u zoološkom vrtu u Velikoj Britaniji snimili su trenutak kada je redak kengur penjač prvi put iskočio iz torbe svoje majke.
VIDEO: Beba ugroženog kengura došla na svet u britanskom zoo vrtu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Neuhvatljivi kengur penjač Dendrolagus goodfellowi znatno je manji od poznatije vrste australijskog kengura. Poreklom je iz planinskih prašuma Papue Nove Gvineje, gde su ugroženi zbog lova i uništavanja staništa.
Vrsta živi visoko na drveću i izgubila je više od polovine svoje populacije u poslednjih 30 godina.
Dendrolagus goodfellowi jedna je od 14 vrsta kengura penjača. Ostale se nalaze u nizijskim i planinskim šumama Indonezije, krajnjeg severa Kvinslenda, Australije i takođe u Papui Novoj Gvineji.
 
 
Dejv Vajt, vođa tima zoološkog vrta u Česteru, u severozapadnoj Engleskoj, rekao je da su dokumentovali rast torbara pomoću posebnog endoskopa koji je pažljivo stavljan u maminu torbu.
 
"Imajući ove ugrožene vrste u svom staranju, možemo da naučimo toliko toga o njima i ova vrsta informacija koje prikupljamo mali je deo njihovog očuvanja u divljini", rekao je za AFP.
 
Budući da se malo zna o njihovom razvoju, naučnici se nadaju da će snimanje procesa kamerom poboljšati prakse očuvanja i pomoći drugim sličnim vrstama u jugoistočnoj Aziji da prežive u divljini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.