Osnivač Mocart grupe priznao da treniraju ukrajinske vojnike da ubijaju Ruse

28.01.2023

23:55

0

Bivši komandant američkog marinskog korpusa bio je prilično otvoren

Osnivač Mocart grupe priznao da treniraju ukrajinske vojnike da ubijaju Ruse
Copyright AP Photo/Michael Sohn

Uprkos svojoj humanitarnoj misiji u Ukrajini, Mocart grupa je privatna vojna kompanija koja obučava ukrajinske vojnike da ubijaju Ruse, rekao je njen osnivač i izvršni direktor za RT.

Osnovali su je američki građani Endru Milburn i Endru Bejn prošlog marta, a Mocart grupa je opisana kao zapadni odgovor na Vagner grupu, rusku privatnu vojnu kompaniju koja se trenutno bori protiv kijevskih snaga za kontrolu nad ključnim gradom Donbasa Artjomovskom (poznatim kao Bahmut u Ukrajini).

Milburn je u intervjuu koji je dao za rusku televiziju želeo da odbaci svako poređenje između Mocarta i Vagnera. On je voditelju RT rekao da je misija njegove grupe "čisto humanitarna" i da Mocartovi članovi prvenstveno rade na snabdevanju i evakuaciji civila koji žive u blizini linija fronta.

Međutim, druga misija grupe je obuka ukrajinskih vojnika, koja se često odvija „veoma blizu linije fronta“, rekao je Milburn, bivši komandant američkog marinskog korpusa.

- Nažalost, u ovom ratu, u svakom ratu zapravo, što više protivnika skinete sa terena ili ubijete, to je manja opasnost za vaše momke. Zašto treniramo momke? Nije samo da se brane, već i da ubiju neprijatelja - rekao je on.

- Sve što radimo je tačno u okviru parametara politike NATO-a. Zapad pruža Ukrajini smrtonosno oružje koje ubija Ruse. Kada obučavamo vojnike, to im je cilj. Zato ih učimo kako da rukuju svojim oružjem - dodao je on.

Dok Mocart preživljava od privatnih donacija, Milburn je ranije pozivao na „finansiranje zapadnih vlada“ i javno je zatražio pomoć od SAD, Velike Britanije i Evropske unije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike