Upozorenje: Raketni napadi na Evropu mogući – moramo biti spremni

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner apelovala je na što brže formiranje "Evropskog nebeskog štita", kako bi se predupredile moguće pretnje iz vazduha.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.01.2023.

21:19

Upozorenje: Raketni napadi na Evropu mogući – moramo biti spremni
Tanjug/Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File

Ona je rekla da se mogući raketni napadi ne mogu isključiti.

Kako je navela, pozivajući se na izveštaj Ministarstva odbrane Austrije o potencijalnim rizicima po tu zemlju, veliki broj raketa i krstarećih projektila različitog dometa instaliran je u okolini Austrije i Evropi, prenosi Index.hr.

U intervjuu koji je dala za austrijsku novinsku agenciju ORF, Taner je rekla da u vođenje Evropskog nebeskog štita, ne znači da će Austrija prestati da aktivno nadzire svoj vazdušni prostor, ali je dodala da je to važan korak za koji je ta zemlja spremna.

U sklopu inicijative "Evropski nebeski štit", koju je krajem septembra prošle godine na inicijativu Nemačke potpisalo 15 država, među kojima su i Mađarska, Rumunija i Bugarska, planira se zajednička kupovina najmodernijih sistema protivvazdušne odbrane.

Inicijativa ima za cilj da se otklone propusti koje ima trenutni "NATO štit za Evropu", kada je reč o balističkim raketama koje dostižu velike visine, ali i u odbrani od dronova i krstarećih raketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: