Da li je "snus" droga i zašto je popularan među tinejdžerima? 1Foto: Shutterstock/Siarhei Kuranets

Javnost je uzburkala činjenica da nikotinske vrećice, poznate kao snus, postaju sve popularnije u Srbiji, a posebno među mlađim generacijama.

Bez obzira na to što ovaj proizvod u našoj zemlji nije legalan, on se lako može nabaviti svuda, pa čak i u školskim dvorištima.

Kao nova moda, snus se masovno počeo koristiti u Srbiji još 2020. godine, kada je i postao popularan među srednjoškolcima.

Naime, srednjoškolci su uglavnom težili da zamene cigarete kesicama snusa, koje bi „žvakali“ i navodno na zdrav način izbegli pušenje cigareta.

Postavili bi snus između usne i desni, i to bi izazvalo opuštajući osećaj, jer bi se preko sluzokože obraza apsorbovao nikotin u krvotok, odakle bi dalje stigao do mozga.

Većina njih bi, prelaskom na upotrebu snusa, prvi put po konzumiranju povraćala, ali bi nastavljali jer se to smatralo neophodnim korakom ka adaptaciji na novi proizvod.

Da li je snus droga i sadrži li nikotin?

Iako mediji snus označavaju kao novu vrstu droge koja se pojavila u školama, vrećice se ipak ne mogu podvesti pod tu kategoriju.

Naime, one su pre slične cigaretama, jer na sličan način stvaraju nikotinsku zavisnost kod osoba koje ga konzumiraju.

Jednako kao cigarete, snus pruža osećaj relaksacije i povećava koncentraciju, popravljajući konzumatoru raspoloženje.

Većina ljudi, koji smatraju da je upotreba snusa zdravija varijanta nego pušenje cigareta, kao prvi razlog za to navodi manjak nikotina.

Ipak, to je pogrešno, jer vrećice snusa sadrže duvan kao biljku, što ih čini nikotinski dosta jačim od obične cigarete.

Iako prepun nikotina, snus ipak nije prepoznat u Zakonu o duvanu naše zemlje, što uzrokuje da se njegova distribucija ne može iskontrolisati.

Snus kao nova moda

Razlog za masovnu popularnost koju snus uživa među tinejdžerima jesu i primamljive varijante ovog proizvoda.

Slično kao i popularni vejp, ukusi snusa mogu varirati od mente do likera.

Dodatni problem predstavlja to što je cena ovog proizvoda jako pristupačna, te tako 20 kesica snusa košta između 750 i 1.000 dinara.

Proizvod je dostupan na internetu, a postoje i stranice na Instagramu i Fejsbuku koje se isključivo bave prodajom ovih vrećica.

Opasnosti po zdravlje

Na prvi pogled, snus izgleda potpuno bezopasno, kao kesice čaja. S obzirom da se snus žvaće, zagovornici ovog načina unošenja nikotina smatraju da je efekat snusa povoljniji od efekta cigareta, jer se dim ne uvlači u pluća.

Ipak, stvari nisu tako jednostavne. Bez obzira što je snus bezdiman i ne utiče direktno na pluća, on može izazvati oštećenja drugih organa, a pre svega usne duplje.

Osim toga, posle duže upotrebe, snus može izazvati rak grla, ždrela, želuca i pankreasa, a zbog visokih koncentracija nikotina, opasan je i po kardiovaskularni sistem.

Iako snus nije droga, i ne izaziva jednaku zavisnost kao, recimo, marihuana, efekti ovih vrećica veoma su štetni, i stoga se ne može smatrati zdravom varijantom unosa nikotina.

U kojim zemljama je snus legalan?

Evropska unija zabranila je prodaju snusa zbog negativnih posledica koje može imati po zdravlje, kao i zbog toga što izaziva nikotinsku zavisnost.

Uprkos tome, prodaja kesica snusa u Švedskoj potpuno je legalna, i to bez nalepnica o štetnosti ovog proizvoda.

Takođe, zemlje koje su uspele da izbegnu zabranu su Mađarska, Estonija i Danska.

Sa druge strane, Kanada je uvela visoke poreze na ovaj proizvod, kako bi demotivisala društvo u nameri da ga koristi.

Ipak, u Norveškoj snus predstavlja najčešći oblik duvana, a mnoge varijante snusa percepiraju se kao zamena za pušenje cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari