Nezaboravljeni: Traktori IMT-a za farmere i ambasadore (FOTO/VIDEO)

28.01.2023

06:35

0

Na sajmu Agro Belgrade štand proizvođača poznatog imena koje je sinonim za traktore u Srbiji ali i šire u regionu, s oduševljenjem je obišao i ambasador najjače agro-prehrambene zemlje u svetu

Nezaboravljeni: Traktori IMT-a za farmere i ambasadore (FOTO/VIDEO)
Ambasador Kristofer Hil na štandu IMT/TAfe - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Srpska fabrika je, nadamo se ne zauvek, "otišla u istoriju“ ali je prepoznatljivo ime još tu. I ne samo ime, već i traktori koje "u dušu“ poznaju poljoprivrednici širom nekadašnje Jugoslavije, videlo se na štandu "Industrije mehanizacije i traktora“ (IMT) na aktuelnom regionalnom sajmu Agro Belgrade 2023 u Beogradu.

A da traktori mogu biti izvor oduševljenja, čak i kada niste farmer već čovek od diplomatske karijere, pokazao je na licu mesta i Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, države koja je ubedljivo najveći proizvođač i izvoznik hrane u svetu.

Svet mnogo duguje farmerima

Na otvaranju sajma ambasador Hil je ukazao da svet generalno mnogo duguje farmerima, jer od toga kako oni žive i kako prave hranu, i kako će danas da se prilagode klimatskim promenama, svima ostalima zavisi blagodet života. Hil je otkrio i jedan detalj iz svog života.

- Divno je videti sve ove traktore ovde. Naučio sam da vozim traktor pre nego automobil. Sa 10 godina sam bio toliko mali da sam morao da uglavim parče drveta kako bi pritiskao kvačilo jer nisam mogao da dohvatim papučicu. Mislim da ove mašine ovde koriste malo drugačiju tehnologiju od parčeta drveta pa ću to odmah sada da proverim – rekao je ambasador Hil.

I prvo što je nakon svečanog otvaranja uradio bilo je da ode na štand sa traktorima – IMT-a. Te traktore, doduše, više ne proizvodimo u Srbiji, već ih samo sklapamo od delova koje napravi firma "Tafe“ u Indiji koja je kupila ime i licencu nekada slavne fabrike "Industrija motora i traktora“.

Ali, deo ponosa kada se pogledaju prepoznatljive mašine i logo, je ostao i to ne samo kod prodavaca već i kod kupaca. A njih nije malo, iako je konkurencija na ovom polju velika gotovo koliko i kod automobila, kaže za 24sedam Dragan Galečić, menadžer prodaje IMT-a.

- IMT je prepoznatljiv brend već više od pola veka na tržištu Srbije i regiona, i kupci su mu verni. Oni znaju šta mogu da očekuju od ovih mašina, koje su danas na visokom nivou kvaliteta starog „IMT-a“ s početka devedesetih godina prošlog veka. Ima i boljih i kvalitetnijih traktora ali ovaj kvalitet po umerenoj ceni teško ćete drugde naći. I to naša prodaja u centralnoj Srbiji, Kosovu, Srpskoj i Crnoj Gori, dobro pokazuje. Prošle godine smo prodali oko 400 traktora što nije malo za ovakvo tržište – objašnjava Galečić.

Kad su kupci "kao kod kuće"

Toliko interesovanje za traktore "IMT-a“ naš sagovornik objašnjava time da kupci od ovih mašina znaju šta mogu da očekuju. Čak mnogo delovi novih traktora odgovaraju onim koje naši ratari i farmeri imaju u svom "voznom parku“.

Pored „familijarnosti“ tu je i cena, a to uz subvencije države uošte nije mala prednost.

- Naše traktore, kao i druge brendove koji se sklapaju u Srbiji, kupci mogu da kupe uz subvencije Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava. A nije mala stvar kada vam na cenu od 1,6 miliona dinara država vrati milion. Doduše, neke subvencije preko IPARD programa imaju i za traktore proizvođača iz EU, ali to na kraju nije ovako povoljna cena – napominje Galečić.

Ne samo za male farmere

U IMT-u kažu da im dobro ide jer znaju svoju nišu, farmere sa malim posedima i voćare i vinogradare. Ali to ne znači da nemaju ambicija.

- Na sledećem Novosadskom sajmu, prikazaćemo i ponudu traktora jačih od ovih 65 "konja", pa će kupci birati sve do 100 KS - najavljuje Galečić.

Interesovanja ima regionalno ali u IMT-u, odnosno „Tafeu“ se na tome ne ograničavaju. Njihova ideja je ponuditi traktore i platežnim kupcima u Evropskoj Uniji.

- Ideja „Tafea“ je od početka, kada je kupljen IMT 2015. godine, da ostvare proizvodnju ovde bar 50 odsto, kako bi mogli da prodaju traktore u EU. Potreban kvalitet je već tu, a cenom bi bili konkurentni. Nadamo se da će se to i ostvariti i zbog kompanije ali i zbog Srbije i srpskih poljoprivrednika, koji bi ponovo imali „svoj traktor“ – zaključuje za 24sedam Dragan Galečić, menadžer prodaje IMT-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike