Ex -Yu

Brnabić: Sveti Sava pokazao da je znanje stub jake zemlje

Brnabić: Sveti Sava pokazao da je znanje stub jake zemlje
Foto: Tanjug/AP | Brnabić: Sveti Sava pokazao da je znanje stub jake zemlje

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je večeras na Svetosavskoj akademiji "Riznica Srbije" u Beogradu da je Sveti Sava izabrao prosvetiteljstvo umjesto vlasti i time pokazao da je znanje stub uspješnog društva i jake zemlje.

Brnabićeva je istakla da je odluka Svetog Save da izabere prosvjetiteljstvo utabala put generacijama i u vijekovima nakon njega.

"Ovo je dan da se podsetimo koliko je znanje važno i koliko je važno za budćnost naše zemlje da ulažemo u obrazovanje i nauku. Naša Vlada je to postavila kao pokretačku snagu za razvoj zemlje i učinili sve da unapredimo sistem obrazovanja", naglasila je Brnabićeva na akademiji kojoj su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, poslanici, izaslanici Vlade Crne Gore, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i vjerskih zajednica.

Ministar prosvjete Srbije Branko Ružić poručio je da je proslava školske slave Savindana prilika da se pozovu svi učenici i nastavnici u Srbiji, kao i pripadnici srpskog naroda u inostranstvu da uvijek imaju na umu osvjedočene vrijednosti saznavanja i stvaranja.

Prema njegovim riječima, zadužbina Svetog Save, vijekovima živa i nadahnjujuća, vječna je duhovna postojbina srpskog naroda, što svake godine iznova, proslava Savindana, neporecivo potvrđuje.

"Biografi Svetog Save složno svedoče da je mladi princ Rastko Nemanjić rano razumeo kratkovečnost i varljivost ovozemaljske slave, te je nepokolebljivo prezreo oholost i prolaznost vlasti i dvorske raskoši, okrenuvši se zauvek hrišćanskoj brizi za dušu i neprolaznim duhovnim vrednostima", naglasio je Ružić.

On je podsjetio da je u istoriji srpskog naroda Sveti Sava prvi starješina samostalne srpske crkve, prvi prosvjetitelj, prvi zakonodavac, graditelj crkava i manastira, pokretač umjetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, prvi književnik i biograf.

"Upravo to Savino veličanstveno delo bilo je temelj sa koga se vinula raskošna poetska legenda o Svetitelju Savi, nadahnuta ljubavlju i poštovanjem njegovog naroda", naglasio je Ružić.

NJegovo preosveštenstvo episkop novobrdski Ilarion, koji se obratio u ime SPC i prenio blagoslov patrijarha Porfirija, rekao je da napokon treba shvatiti da je država za koju se treba boriti carstvo nebesko, koje je u ljudima.

"Kada se da prostor drugom i drugačijem i kada utihne sumanuta galama kako je moje `ja` jedino, steći ćemo razum onoga koji je rekao gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onda sam i ja među njima. Moramo da pratimo Svetog Savu pri njegovom usponu ka vrhu Svete Gore da bismo čuli, videli i prigrlili blagovest Božiju", poručio je vladika Ilarion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije