Đedović sa Bocan Harčenkom: Rusija važan energetski partner

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović kazala je u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom da je Rusija važan energetski partner Srbije.

Navela je da se u ovim izazovnim vremenima vidi značaj izgradnje gasovoda Balkanski tok koji doprinosi energetskoj stabilnosti i bezbednosti Srbije.

"Obezbedili smo stabilno snabevanje gasom za građane i privredu i sa ruskim partnerima realizovali puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, prve gasno-parne elektrane u našoj zemlji koja je namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije upotrebom prirodnog gasa, jednog od najčistijih goriva, što je od velikog značaja za energetsku bezbednost s obzirom da je proizvodnja dovoljna za snabdevanje oko 300.000 domaćinstava", rekla je ministarka.

Ona je navela i da se zajedno radi na revitalizaciji hidroagregata u hidroelektrani Đerdap 1 i u ovoj godini se očekuje kompletan završetak radova koji će povećati snagu agregata i značajno produžiti njen radni vek.
 
Dodala je da je za Vladu i resorno ministarstvo najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.
 
Ambasador Bocan-Harčenko izrazio je nadu da će se i u budućnosti energetska saradnja nastaviti. On je istakao da je ruska strana zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji kao i da ruske kompanije učestvuju u rekonstrukciji energetskih objekata, kaže se u saopštenju.
  • Branislav

    28.01.2023 21:17
    Verovatno je Rus trazio sastanak...da malo "zavrne ruku"...
  • Mocni

    28.01.2023 12:18
    Su
    Rusi. Mocni.
  • @//

    28.01.2023 11:44
    Što da ne pričaju baš sada kada prete otimanjem Kosova ? Recimo ulazak u BRIKS i ODKB 100% vojno štiti Kospvo u sastavu Srbije odnosno 1244 rezoluciju. Opet taj savez sigurno donosi mnogo manji račun za gas. Podsetiću da je mesečni račun za gas domaćinstvima u Rusiji i Belorusiji 1 evro. Meni kome je najveći problem da platim grejanje, i to mi je godišnji najveći trošak, ovo bi bila fantastična stvar. Što se mene tiče istog sekunda bi ušao u BRIKS. Pa uveo carine za EU robu, i takse za prolaz Dunavom. Jeftin gas, siromašna domaćinstva u Srbiji kojih je sada 2 miliona tako mogu da žive sigurno da se neće smrznuti kao što su sad u riziku. Prebogata Kina bi sigurno davala najpovoljnije kredite na svetu nama. Žestoko bi ovim ucenjivačima iz EU naplaćivao prolaz robe teritorijom i Dunavom, i uveo žestoke carine za EU robu, i odma naglo kreće razvoj domaće privrede i poljoprivrede, posebno stočarstva, meni je ovo sasvim prihvatljiva opcija. Ako EU ucenjivači žele BRIKS tvrdjavu u centru svih puteva Evrope imaće je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija