Kako je nikotin dobio naziv?

Istraživači koji su proučavali lonac Maja iz približno 700. godine naše ere otkrili su tragove nikotina unutra,što predstavlja prvi fizički dokaz moguće upotrebe duvana u drevnoj civilizaciji. Pretpostavka je da se konzumirao u formi praha koji je mešan sa drugim sastojcima, a potom toj mešavini dodat je alkohol i žvakao se krajnji produkt. 
Foto: news.wsu.edu

Biljka duvana Nicotiana tabacum i jedinjenje su nazvani po Žanu Nikotu, francuskom ambasadoru u Portugalu, koji je poslao seme duvana u Pariz 1550. godine. Žan se upoznao sa ovom biljkom u Lisabonu, gdje se ona, pretvorena u prah, ušmrkivala i služila kao lek protiv mnogih bolesti. Pošto je pred kraljicom Katarinom Mediči demonstrirao kako se upotrebljava prah koji može da posluži kao lek protiv njenih glavobolja, šmrkanje duvana postalo je popularno u Parizu. Kraljica je postala uverena da je u pitanju biljka sa čudesnim moćima zbog čega donosi deklaraciju kojom menja ime biljke duvana u Herba Regina odnosno Kraljica biljaka.

Foto: PrtSc/ loc.gov

Sirovi nikotin je bio poznat do 1571, a jedinjenje je dobijeno u prečišćenom obliku 1828. Tačna molekularna formula je uspostavljena 1843. godine, a prva laboratorijska sinteza je objavljena 1904.

1847. Filip Moris otvara svoju prvu radnju u Velikoj Britaniji u kojoj se prodaju ručno motane turske cigarete. 1961 – Prva američka fabrika cigareta proizvela je 20 miliona cigareta.

Nikotin je jedan od retkih tečnih alkaloida. U čistom stanju je bezbojna tečnost bez mirisa uljane konzistencije, ali kada je izložena svetlosti ili vazduhu, dobija braon boju i daje jak miris duvana. 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.