kolubarafoto FoNet/Božidar Petrović

Skorašnja havarija na “glodaru 7” je sedma po redu koja je Elektroprivredu Srbije zadesila u poslednjih nešto više od godinu dana.

Najviše ih je bilo u periodu kada se na čelu preduzeća nalazio član Srpske napredne stranke Milorad Grčić zbog čega je sredinom januara prošle godine morao da podnese ostavku na poziciju direktora EPS-a.

Za razliku od nekoliko slučajeva u kojima direktnu odgovornost za kvarove snosi poslovodstvo EPS-a u vreme dok je njime rukovodio Grčič ovog puta to nije slučaj.

Ne radi o lošem održavanju ili ljudskoj grešci već o situaciji koja se često dešava ali ne izaziva uvek havariju ovog tipa. Desilo se to da je skiznula veća količina zemljišta i zatrpala bager. Najčešće to ne dovodi do katastrofalnih posledica ali u utorak jeste. Srećom povređenih nije bilo.

Ono što je očigledno je da se loše upravljanje Grčićevog menadžmenta ukorenilo u pamćenju javnosti te je svaki novi incident, poput ovog sa “glodarom 7”, pod lupom jer se strahuje da je sistem EPS-a i dalje jalov te da snabdevanje potrošača strujom može biti ugroženo.

Bojazan po tom pitanju je posebno jaka jer se nalazimo u grejnoj sezoni u kojoj se svaki nedostatak struje skupo plaća, zbog njene cene zimi, a u ekonomskoj krizi je nije baš lako ni nabaviti u dovoljnim količinama čak i ako se ima novca za njenu kupovinu.

Havarija ”glodara” broj 7 1
Foto: Luca Marziale / Danas

Što se tog segmenta tiče građani treba da budu mirni. Havarija na “glodaru 7” neće izazvati nedovoljnu prioizvodnju električne energije niti zbog toga prete restikcije.

Međutim, ono što priznaju i nadležni, je to da će i onako manja proizvodnja uglja u Rudarskom basenu “Kolubara” biti još manja. A to da se u našim termoelektranama stvara manje struje nego što je planirano je nešto što se moglo sprečiti. To je posledica dugogodišnjeg nestručnog upravljanja tim preduzećem od strane kadrova partija na vlasti.

Za to što se u našem najvećem površinskom rudarskom basenu ne proizvodi dovoljno uglja postoji više razloga. Prvi je vezan za to što se otkrivke uglja ne formiraju na vreme.

Veliki problem predstavlja nedostatak bagera za odlaganje zemlje koji se zapalio pre godinu dana. Do manje produktivnosti dovodi i to što nije angažovano dovoljno bagera na iskopavanju otkrivke.

Shodno tome, iz havarija koje su se zbile treba izvući zaključke te je opremu nužno ulagati i obezbediti da u svim segmentima u funkcionisanju EPS-a rukovode profesionalni kadrovi. To je garant da će kvarovi biti svedeni na minimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari