Najnovije vesti
Vesti Svet
Demokratski senatori u SAD se zalažu za istragu kompanije koja PRODAJE PUŠKE DECI: "Postoji kompanija u Čikagu koja to radi"

Demokratski senatori u SAD se zalažu za istragu kompanije koja PRODAJE PUŠKE DECI: "Postoji kompanija u Čikagu koja to radi"

Grupa istaknutih američkih senatora iz demokratske većine, uključujući njihovog lidera Čaka Šumera, zatražila je danas od Federalne trgovinske komisije (FTC) da otvori istragu o kompaniji za koju tvrde da deci prodaje puške.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: shutterstock

Zakonodavci su doveli u pitanje marketinške tehnike proizvođača oružja "Vee 1 Tactical", koji proizvodi dugu pušku JR-15.22, pre svega zato što je puška sličnog naziva AR-15 korišćena u brojnim smrtonosnim pucnjavama u SAD poslednjih godina, preneo je Rojters.

Blic preporučuje

Zahtev senatora dolazi samo nekoliko dana nakon tri masovne pucnjave u Kaliforniji, u kojima je ubijeno 19 ljudi, a ranije ovog meseca šestogodišnji dečak pucao je iz pištolja i teško ranio učiteljicu u Virdžiniji.

- Zakon kaže da ne bi trebalo prodavati oružje deci, ali postoji kompanija u Čikagu koja upravo to radi - rekao je Šumer, misleći na "Vee 1 Tactical".

Demokrate su decenijama nastojale da pooštre mere kontrole oružja u zemlji u pokušaju da suzbiju česte masovne pucnjave.

Republikanci su se u velikoj meri protivili takvim merama, navodeći da se tako krši pravo na držanje i nošenje oružja sadržano u Ustavu.

Kongres je prošle godine usvojio prvi značajan zakon o bezbednosti oružja u poslednjoj deceniji, koji ima i odredbe koje bi pomogle državama da oružje bude van domašaja onih za koje se smatra da predstavljaju opasnost za sebe ili druge.

(Tanjug)