Ex -Yu

Mitropolit Joanikije: Uloga Svetog Save nemjerljiva za srpski narod

Mitropolit Joanikije: Uloga Svetog Save nemjerljiva za srpski narod
Foto: Mitropolija.com | Mitropolit Joanikije: Uloga Svetog Save nemjerljiva za srpski narod

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je večeras da je uloga Svetog Save nemjerljiva za srpski narod, ističući posebno njegov značaj u formiranju Žičke arhiepiskopije i osnivanju autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

"Srpskom narodu obezbijedio je najveće dostojanstvo, izveo ga na scenu kulturnih i prosvijećenih naroda Evrope i uključio ga u tu zajednicu prosvijećenih hrišćanskih naroda", rekao je mitropolit Joanikije u pozdravnom slovu na Svetosavskoj akademiji u Hramu Hristova Vaskrsenja u Podgorici.

On je naveo da Sveti Sava nije samo utemeljio autekefalnu crkvu u srpskom narodu, nego je dao značajan doprinos njenom ustrojstvu i postojanju do dana današnjeg.

Svetosavsku besjedu održao je Drago Perović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i gostujući predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Hor Svetog apostola i jevanđelista Marka, Kamerni orkestar, operski pjevač Marko Kalajanović, Danica Crnogorčević, "Đurđevdansko kolo" i guslar Vladimir Radojević.

Svetosavsku akademiju organizovali su Mitropolija crnogorsko-primorska, Crkvena opština podgorička i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije