Izraelsko-palestinski sukob: Strahovi od šireg razbuktavanja nakon smrtonosnog napada na Dženin 1Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH (Ilustracija)

Ovo je najsmrtonosniji izraelski napad na izbeglički kamp Dženin u skoro dve decenije.

Devet Palestinaca je ubijeno tokom incidenta u gradu sa žarištem, uključujući 61-godišnju ženu, kažu palestinski zvaničnici.

Izraelska vojska kaže da su njene trupe ušle da uhapse militante Islamskog džihada koji planiraju „velike napade“.

Istorija je ovde važna. Bio sam u Dženinu u više navrata tokom prošle godine dok su izraelski vojni napadi jačali, izazivajući sve žešće pucnjave sa novom generacijom naoružanih Palestinaca.

Svi sa kojima razgovarate ukorenjuju svoja iskustva u poređenju sa aprilom 2002. godine, na vrhuncu druge intifade ili palestinskog ustanka.

Tada je Izrael pokrenuo potpuni upad – poznat kao Bitka kod Dženina – u kojoj su ubijena najmanje 52 palestinska militanta i civila i 23 izraelska vojnika. To je usledilo nakon kampanje palestinskih samoubilačkih bombaških napada u Izraelu, od kojih su mnogi uključivali počinioce iz grada.

Veći deo logora Dženin je sravnjen sa zemljom 2002. Razmere razaranja i priče Palestinaca o pokušajima da odbiju te snage deo su tamošnjeg kolektivnog sećanja. To čini pozadinu za mnogo toga što se dogodilo od tada.

Prošlog proleća, Izrael je pokrenuo operaciju „Razbij talas“ usred naleta palestinskih napada oružjem i noževima na Izraelce – najsmrtonosnijih u poslednjih nekoliko godina.

Neke su izveli palestinski državljani Izraela koji su bili pristalice takozvane Islamske države. Ali nekoliko je palestinskih naoružanih napadača iz Dženina, uključujući Raad Hazema koji je ubio trojicu Izraelaca u baru u Tel Avivu, a kasnije su ga ubile snage bezbednosti.

To je vratilo Dženin u fokus. Izraelski pretresi, hapšenja i rušenja kuća u gradu i obližnjem Nablusu postala je skoro noćna mora.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da deluju kako bi sprečile dalje napade i da su pucale na palestinske naoružane ljude koji su gađali njene trupe, piše BBC.

Ali broj mrtvih širom Zapadne obale bio je mnogo veći od ovoga. Dok su naoružani militanti činili značajan deo od više od 150 Palestinaca ubijenih na okupiranoj Zapadnoj obali prošle godine, mnogi od ubijenih nisu nosili oružje; nekada su bili u grupama i bacali kamenice ili benzinske bombe prema džipovima, nekada su bili prolaznici ili drugi civili.

Neki smrtni slučajevi su bili tokom protesta ili sukoba protiv širenja izraelskih doseljenika prema njihovim gradovima i selima koji su postavili ilegalne ispostave.

Izrael je više puta optuživan od strane Ujedinjenih nacija i grupa za ljudska prava za prekomernu upotrebu sile, tvrdnju koju on dosledno odbacuje.

Ali dešavalo se još nešto što je dodalo još goriva i objašnjava zašto se neki plaše daljeg bezbednosnog kolapsa na Zapadnoj obali.

Palestinska uprava (PA), koja ima ograničena ovlašćenja upravljanja u palestinskim gradovima, gubila je kontrolu nad Dženinom i Nablusom.

PA je važna – nasleđe mirovnog procesa u Oslu iz 1990-ih – ali ovih dana njeno ostarelo rukovodstvo je u velikoj meri van kontakta sa palestinskom ulicom i mnogi ga vide kao nešto više od bezbednosne kompanije za izraelsku okupaciju.

Njime dominira partija Fatah predsednika PA Mahmuda Abasa – ogorčeni rivali palestinskih islamističkih militanata Hamasa.

PA „koordinira“ bezbednost sa Izraelom – što znači da deli informacije o nekim militantima i da se njene bezbednosne snage povlače kada Izrael izvrši racije hapšenja.

Predsednik Abas sada kaže da će bezbednosna koordinacija „prekinuti“ zbog racije u Dženinu – iako je ova pretnja često upućivana ranije, a samo retko čak i delimično sprovedena.

Do kraja 2021. godine, bezbednosne snage PA nisu bile dobrodošle u izbegličkom kampu Dženin i Starom gradu Nablusa. Gubio je kontrolu. Ovo je bio dug proces, ali je te godine ubrzan za nekoliko trenutaka.

Jedna je bila posledica majskog rata između Izraela i Hamasa u Gazi – što je dodatno povećalo nepopularnost PA.

Drugi je bio divljenje u narodu za šest zatvorenika koji su tunelom izašli iz izraelskog zatvora – pre nego što su uhvaćeni u roku od dve nedelje. Svi militantni zatvorenici su bili iz Dženina, a neki su bili ličnosti popularizovane u upadu 2002. godine.

Nova generacija militanata u Dženinu i Nablusu odbijala je PA, dok su se militanti Hamasa i Islamskog džihada suočili sa hapšenjem. Oni su se naoružavali, labavo povezani sa uspostavljenim grupama, ali očigledno nisu odgovarali njihovim tradicionalnim hijerarhijama.

Oni su sebe nazivali Dženinskim bataljonom i, u Nablusu, Lavljem jazbinom. Na TikTok-u i Telegramu došlo je do velikog broja pratilaca.

Pojavili su se sa oružjem američke proizvodnje prokrijumčarenim iz Jordana ili ukradenim i prodatim iz baza IDF-a. Mnogi su bili premladi da se sete razaranja 2002. godine, ali su bili dovoljno stari da bi bili inspirisani pričama iz toga.

Kao što je rekao jedan izraelski novinar u specijalnim snagama IDF-a u Dženinu: „Ovo je drugačije. To su ljudi koji su voljni da se bore i voljni da umru.“

Od stanovnika izbegličkog kampa Dženin više puta sam čuo da se depresivna stvarnost nastavlja: danju, sve manje mogućnosti za posao, ograničenja vojne okupacije, nema vere u političku budućnost, a noću, izgledi za još izraelskih vojnih napada.

Izraelska vojska kaže da je sprečila napade na civile i vojnike. Predsednik zemlje rekao je danas da je „teroristički odred“ Islamskog džihada na putu da izvrši napad u Izraelu. Ali i dalje se strahuje od šireg rasplamsavanja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u ponedeljak u Izrael, gde je zemlja doživela masovne proteste protiv najnacionalističkije vlade u svojoj istoriji. On kaže da želi da „sačuva“ rešenje o dve države – dugogodišnju međunarodnu formulu mira. Realnost na terenu, zajedno sa izrečenim političkim stavom nove izraelske koalicije, sugeriše da on može da govori i drugi jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari