26. januar  2023. 14.41  | Izvor: FoNet

Đilas: Da tajni papir o Kosovu postane javan

BEOGRAD -

Moramo da znamo šta zaista piše u predlogu i da vidimo šta su posledice prihvatanja, a šta odbijanja francusko-nemačkog predloga, poručio je danas predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, koji je najavio da će poslanici te stranke zatražiti na sednici Skupštine Srbije da taj papir "postane javan".

Tražićemo na sednici da taj papir, za koji sam shvatio da je tajan zato što su predlagači tražili da bude tajan, postane javan. Mi trenutno imamo javne pregovore o tajnom papiru, a to je nemoguće, rekao je Đilas, saopštila je SSP.

Nadam da će svi političari to shvatiti i da će se u parlamentu pričati na civilizovan način, dodao je.

Đilas je ocenio da je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem veoma teško razgovarati, ali da ne postoji druga opcija, jer mora doći do normalizacije odnosa.

djilas

Kurti je čovek koji je izgovorio da kada je pucano na dva dečaka na Kosovu - pucano u građane Kosova, a ne na decu. Pre samo četiri dana je jedno srpsko dete prebijeno dok je išlo u školu. O toj deci i njihovim roditeljima moramo da razmišljamo. Za nas i zbog toga Kosovo nije Vučićevo, već državno pitanje, poručio je Đilas.

Đilas je naglasio i da nema nikakve saradnje sa Srpskom naprednom strankom, ali da ako vlast prihvati neki predlog stranke koju vodi, to je doprinos Srbiji i boljem životu svih.

Naravno da nije dobro kada vladajuća većina kaže da je neko štetočina ili klovn, niti s druge strane da se neko naziva izdajnikom. Uvredama se gubi mogućnost za komunikaciju. Kada mi iznesemo stav naše stranke da se zalažemo za sankcije Rusiji, to kažemo zato što verujemo da je to dobro za Srbiju, baš kao što građani koji se tome protive to rade zato što misle da je to dobro za Srbiju. To nije razlog da se mrzimo već da razgovaramo, smatra Đilas.

On je podsetio i da SSP godinu dana upozorava da će neusklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU oslabiti međunarodnu poziciju zemlje, da će dovesti do neformalnih sankcija prema Srbiji, smanjenja investicija, zaustavljanja napretka u evrointegracijama.

Sad imamo jasne poruke o posledicama. Postoji realna opasnost da nemamo pristup međunarodnom finansijskom tržištu, a mi ove godine moramo da se zadužimo oko osam milijardi evra, predočio je on.

Potrebno nam je 5,5 milijardi za vraćanje starih dugova, 2,5 milijarde za budžet. To znači da kada bi nam to onemogućili, država ne bi imala novca da isplati plate i penzije, upozorio je Đilas.

Srodne vesti