Dostupni linkovi

EU poziva crnogorske poslanike da preispitaju odluku o zakonu o državnom tužilaštvu


Skkupština Crne Gore
Skkupština Crne Gore

Evropska komisija (EK) smatra da nacrt izmena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu ne poštuje preporuke Evropske komisije i Venecijanske komisije, pa je pozvala Parliament Crne Gore da preispita odluku pre glasanja.

"Evropska unija poziva Parlament Crne Gore) da preispita ovo glasanje i umesto toga imenuje stalnog Vrhovnog državnog tužioca u skladu sa Ustavom Crne Gore", navodi se u pisanom dopisu EK koji je dostavljen medijima.

EK dodaje da Crna Gora mora ojačati nezavisnost, odgovornost i profesionalizam svog pravosuđa kako bi unapredila proces pristupanja, kao što su njeni građani više puta tražili.

Naime, radi se o predlogu izmena Zakona o Državnom tužilaštvu, kojima Vlada traži da se mandat vršioca dužnosti (v. d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) ne ograničava već da može trajati do izbora čelnika Državnog tužilaštva u punom mandatu

Promijena zakona bi omogućila da na toj funkciji ostane aktuelna vršiteljka dužnosti (v.d.) vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović.

Sadašnji zakon predviđa da ista osoba može da obavlja tu funkciju u v.d. stanju u dva šestomjesečna mandata.

Kako Jovanovićkoj drugi šestomjesečni v.d. mandat ističe početkom februara Vlada je podržala predlog da se ta odredba promijeni, kako bi ona ostala na čelu tužilaštva.

XS
SM
MD
LG