Svijet

Nakon tenkova Ukrajina traži avione

Nakon tenkova Ukrajina traži avione
Foto: Pixnio | Nakon tenkova Ukrajina traži avione

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da ih snabdiju sa borbenim avionima i dalekometnom municijom, pozivajući na više oružja samo nekoliko sati nakon što su se Sjedinjene Države i Njemačka složile poslati teške borbene tenkove.

Govoreći u video obraćanju u srijedu, Zelenski je zahvalio svojim njemačkim i američkim kolegama na njihovoj odluci da pošalju tenkove, ali je brzo prešao na potrebu Ukrajine za dodatnim oružjem, izvijestio je "RT".

"Takođe moramo otvoriti isporuke raketa dugog dometa Ukrajini, to je važno - moramo proširiti našu saradnju u artiljeriji", rekao je, dodajući da njegova zemlja takođe treba borbene avione, te da su "brzina i obim sada ključni".

Odluka Vašingtona da pošalje 31 tenk Abrams prekinula je zastoj s Berlinom, koji je odbio poslati vlastite tenkove Leopard 2 ili dopustiti saveznicima da ih ponovno izvezu u Kijev osim ako Sjedinjene Države ne slijede njihov primjer.

Ukrajinski zvaničnici dugo su se zalagali za teži oklop, posebno M1 Abrams, među ostalim naprednim sistemima oružja sa Zapada.

Glavni savjetnik Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao je za "The Telegraph" u srijedu kako očekuje da će ukrajinski pokrovitelji na kraju osigurati rakete dugog dometa, tvrdeći da će one biti “dio pregovaračkog procesa” za sljedeću isporuku oružja Kijevu, prenosi "Fars News".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije