Zdravlje

Ovi čajevi mogu ubrzati regeneraciju jetre

Ovi čajevi mogu ubrzati regeneraciju jetre
Foto: Pixabay | Ovi čajevi mogu ubrzati regeneraciju jetre

Jetra posjeduje sposobnost regeneracije nakon povreda ili oštećenja. Osim u procesu varenja i prerade hrane, igra bitnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi, čišćenja tijela od toksina, proizvodnji proteina...

Rizik od bolesti jetre može se veoma umanjiti zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i izbjegavanjem alkohola.

Neki čajevi mogu poboljšati rad jetre i podstaći njenu regeneraciju.

1. Čaj od sladića

Čaj od sladića ili slatkog korijena, posjeduje antiupalna svojstva i pomaže jetri u saniranju posljedica konzumiranja previše alkohola. Glavni sastojak ovog čaja je glicirizin, koji ima antivirusna i antibakterijska stvojstva. Glicirizin pomaže i u suzbijanju enzima koji se povezuju sa oboljenjima jetre.

2. Kurkuma

Kurkuma nosi epitet Kraljice začina i to sa razlogom. Za nju je karakteristična izazita narandžasto-zlatna boja, aroma nalik biberu i oštriji ukus. Ono što ovu biljku izdvaja od ostalih jeste širok spektar antioksidanasa, ali i antivirusna, antibakterijska, antimikotička, antimutagena i antiupalna svojstva.

Prepoznatljivu boju ova biljka dobija od kurkumina, jedinjenja koje pomaže kod ublažavanja tegoba mnogih bolesti. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje kurkumina može da smanji nivo masnoće u jetri i LDL (loš holesterol).

3. Čaj od korijena maslačka

Korijen maslačka se već dugo koristi kao "tonik za jetru" u narodnoj medicini. Preliminarne studije sugerišu da je to djelimično zbog njegove sposobnosti da poveća protok žuči. Naturopati veruju da to znači da bi čaj od korijena maslačka mogao da pomogne detoksikaciji jetre, kao i ublažavanju simptoma bolesti jetre. Studija iz 2017. godine sugeriše da polisaharidi u maslačku zaista mogu biti korisni za funkciju jetre.

(NovostiMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije