Tužba za tužbom

Američko ministarstvo pravde podnelo je tužbu protiv pretraživača Gugla (Google) zbog monopola na tržištu onlajn oglašavanja.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2023.

08:45

Tužba za tužbom
Ilustracija: ReaLiia / Shutterstock.com

To se navodi u sudskom dokumentu u čiji je uvid imala agencija Frans pres.

"Gugl je koristio antikonkurentske, isključive i nezakonite metode da eliminiše ili drastično smanji svaku pretnju svojoj dominaciji nad tehnologijama koje se koriste za digitalno oglašavanje", navodi se u dokumentu.

Ministarstvo i osam američkih saveznih država, među kojima su Kalifornija i Njujork, traže od sudstva da osude kalifornijsku grupu zbog kršenja zakona o konkurenciji, da joj nalože plaćanje odštete i obustavu aktivnosti o preuzimanju monopola nad onlajn oglašavanjem.

Gugl je već ranije kažnjen zbog kršenja zakona o konkurentnosti, i to u Evropskoj uniji.

Ta kompanija se u SAD već suočava sa tužbama koje je krajem 2020. pokrenula grupa država na čelu sa Teksasom. Tužbe se takođe odnose na monopol o oglašavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: