25. januar  2023. 06.33  →  22.13 | Izvor: RTS, Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Berlin potvrdio da šalje "leoparde" Kijevu; Zelenski: Moskva sprema novu ofanzivu

KIJEV, MOSKVA -

Rat u Ukrajini – 336. dan. Berlin zvanično potvrdio da šalje "leoparde 2" Kijevu, kao i da će dozvoliti i drugim zemljama da urade isto. 

Ukrajinski predsedsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Moskva priprema novu ofanzivu i da je to vidiljivo na širem području Donbasa. 

kijev, ukrajina

Kremlj: Goreće tenkovi "abrams" ukoliko ih SAD pošalju. Na političkoj sceni Ukrajine kiša ostavki i smena funkcionera zbog korupcije.

22.13 - Bajden: Slanje tenkova dodatni dokaz o nepokolebljivoj podršci Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden se prilikom današnjeg obraćanja javnosti direktno obratio i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom rekavši da on danas slavi rođendan.

21.23 - Bela kuća: Isporuke američkih tenkova Ukrajini mogu potrajati mesecima

Bela kuća saopštila je danas da ce možda biti potrebno mnogo meseci da na svoje odredište stignu moćni američki tenkovi koje je predsednik Džo Bajden odlučio da pošalje u Ukrajinu.

20.12 - Zelenski se zahvalio Bajdenu zbog odluke da pošalje tenkove Kijevu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se predsedniku SAD zbog oduke da Ukrajini pošalje 31 tenk M1 Abrams.

18.57 - Projektil pogodio turski brod ukotvljen u Hersonu

Brod za generalni teret u turskom vlasništvu po imenu "Tuzla" pogođen je danas projektilom u luci u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, što je izazvalo požar, pokazuju video snimci s lica mesta.

17.10 - Nemačka će, uz isporuku tenkova, proširiti vojnu pomoć Ukrajini

Nemačka planira da pošalje još vojne pomoći Ukrajini, pored toga što će isporučiti 14 borbenih tenkova "Leopard 2", rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

16.54 - Zaharova: Nemačka umešana u unapred planirani rat protiv Rusije

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da je odluka da se Ukrajini pošalju tenkovi "leopard 2" potvrda umešanosti Nemačke u "unapred planiran rat protiv Rusije".

16.30 - SAD šalju Ukrajini 31 tenk "M1 Abrams"

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini 31 tenk "M1 Abrams", u novoj vojnoj pomoći vrednoj 400 miliona dolara, preneo je danas Rojters pozivajući se na zvanične tvitove Blumbergovih novinara.

15.02 - Zelenski uveo sankcije za još sveštenika Ruske pravoslavne crkve

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visoko rangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina.

14.24 - Šolc: Nemačka će uvek podržavati Ukrajinu, ali NATO ne sme ući u sukob

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će Nemačka uvek biti na čelu podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, ali će se truditi da osigura da sukob ne eskalira toliko da se u njega uključi NATO.

12.14 - Pet visokih ukrajinskih tužilaca dobilo otkaze

Pet visokih regionalnih ukrajinskih tužilaca danas je dobilo otkaze, dan nakon što je predsednik Ukrajine pokrenuo najveće političke promene od početka rata.

12.06 - Nemačka odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, Kremlj: "abramsi" će goreti

Nemačka vlada odobrila je danas slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, u prvoj turi 14 tih borbenih vozila, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

7.35 - Rusija: Isporuka borbenih tenkova SAD Ukrajini bila bi očigledna provokacija

Moguće američke isporuke borbenih tenkova Ukrajini biće "još jedna očigledna provokacija" protiv Rusije, izjavio je danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Srodne vesti