Kula: Skrining pregledi u cilju životno važne prevencije

dz kula
KULA – U Domu zdravlja Kula u toku su veoma važne aktivnosti na polju prevencije i sprečavanja pojave najtežih oboljenja.

O opštem značaju samih skrininga nešto više rekla je glavna sestra Doma zdravlja, Tatjana Luketa:

„Skrining je jedan oblik preventivnog pregleda, koji podrazumeva pozivanje zdravog stanovništva određenih starosnih grupa, koje nemaju nikakve simptome bolesti. Cilj je, naravno, rano otkrivanje bolesti. Skrining se obavlja preko izabranih lekara, odnosno preko službe opšte medicine i na ginekologiji. Skrining je izuzetno bitan, jer rano otkrivanje bolesti donosi bolji uspeh u lečenju i daljem adekvatnom tretmanu bolesti“.

Sa ginekološkog aspekta, prevencija je višestruko važna. S obzirom da je u toku Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice, detalje same borbe protiv ove bolesti, kao i o značaju HPV vakcine u toj borbi, rekla je ginekolog u Domu zdravlja, Andrea Petelj Nešović:

„Htela bi da naglasim da Srbija ima nezavidno peto mesto što se tiče obolevanja od raka grlića materice i, nažalost, 500 žena izgubi tu bitku. Danas je na nama da to, praktično, preveniramo i imamo mnogobrojne mogućnosti kako da to uradimo. Pre svega, u pitanju je edukacija mlađeg stanovništva, dakle da se u odnose ulazi sa zaštitom. Tu su nam danas, takođe, HPV vakcine, koje su od prošle godine besplatne za decu od 9 do 19 godina, te tako treba roditelji definitivno da razmisle da li tu postoji mogućnost da zaštite svoje dete.

U ovoj zdravstvenoj instituciji započeti su i skrining pregledi radi prevencije raka debelog creva, bolesti koja, nažalost, uzima sve više maha. Kada je o ovim pregledima reč, detalje je objasnila dr Vera Bulatović, specijalista opšte medicine:

„Od 23. januara započeo je skrining test na rano otkrivanje raka debelog creva. Obuhvaćena je zdrava populacija, i to su građani opštine Kula i muškog i ženskog pola, koji su u dobi između 50 i 74 godina. Krećemo sa građanima koji su rođeni 1973. godine, građani će biti pozivani telefonom i očekujemo da se odazovu. Njihov dolazak kod lekara predstavlja ujedno njihov susret i sam početak skrininga“.

Povodom navoda o nedostatku pedijatara u Ruskom Krsturu, kao temi koja je zaokupirala društvene mreže, dr Vesna Tomić, direktorka Doma zdravlja Kula, i dr Ljiljana Beronja, specijalista pedijatrije i zamenik direktora, istakle su da je ovo problem u svim lokalnim sredinama, ali da se čine konkretne mere kako bi i ovaj problem bio rešen:

„Ono što je bitno u celoj priči jeste to da niko ne bude zapostavljen. Dakle, nijedno manje mesto neće biti deficitarno što se tiče pedijatrije, kao što se, uopšte, tiče pružanja zdravstvene usluge. Suština je da će naša organizacija, u saradnji sa lokalnom samoupravom, obezbediti uslove gde neće niko biti zapostavljen.“ – dr. Vesna Tomić, direktorka Doma zdravlja Kula

„Mi poštujemo volju i želju stanovništva u manjim sredinama, pa između ostalog i kada je Ruski Krstur u pitanju. Znamo da je preporuka da do sedme godine dete pregleda pedijatar, a nakon toga može da ga pregleda lekar opšte prakse. Ali, želim da napomenem da je, jednostavno, takvo stanje u celoj zemlji i da nije samo u našoj opštini prisutan taj problem. Imamo trenutno tri pedijatra koji su u nekim zrelim godinama i, praktično, pred penzijom, ali imamo i specijalizante koji će se vrlo brzo vratiti. Ono što je direktorka rekla jeste to da možemo malo da pojačamo taj rad, bar jednom mesečno da objedinimo i da, ne samo, da dolazi pedijatar, već i neke druge specijalnosti i da pokrijemo sve kategorije ljudi“.

U svakodnevnoj borbi, za svakog pacijenta i za svačije zdravlje, angažovano je mnogobrojno lekarsko osoblje, a naša ekipa je iskoristila priliku da čuje nešto više o doprinosu službe hematološko-biohemijske laboratorije u svakodnevnom angažovanju na zdravstvenoj zaštiti stanovništva, sa akcentom na prevenciji u borbi protiv raka grlića materice. Takođe , dr Danilo Ilić, fizijatar, podrobnije objasnio na koje sve načine se mogu prevenirati deformiteti kičme i šta podrazumeva normalan razvoj i pravilno držanje kod najmlađe kategorije stanovništva:

„Pošto smo ovde povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice, ja mogu da kažem, kao lekar, rukovodilac i kao žena, da sam izuzetno zadovoljna što se u našem Domu zdravlja i, naročito, u našoj laboratoriji, citoskrining obavlja već dvanaest godina. Tada smo poslali tri laboranta na edukaciju u Sremsku Kamenicu i oni to danas obavljaju veoma uspešno. Imamo dobru saradnju sa ginekološkom službom, a takođe bih htela da pohvalim direktorku Tomić, koja nam je izuzetno velika podrška i vidi se da ima želju i ambiciju da sve to još unapredi“ – dr. Stana Strugar, rukovodilac Službe hematološko-biohemijske laboratorije.

„Mi radimo citoskrining punih dvanaest godina, a na edukaciji smo bili puna tri meseca, kod profesorke doktorke Živke Erin i Milene Panjković. Godišnje pregledamo oko 2500 pločica, što je lepa brojka, ali svakako apelujemo, zbog povećanog broja obolelih od karcinoma na našim prostorima, da se žene javljaju na preventivne preglede. Nova direktorka nas je obogatila time što nam je omogućila saradnju sa patologijom u Somboru, te imamo mogućnost da svaki suspektni pregled šaljemo dalje i da se skrati to lutanje i gubljenje vremena.“ – Radmila Kerekeš, viši laborant

„Pozivam sve žene da se jave na preventivne preglede, jer jako puno pažnje treba posvetiti prevenciji, skriningu i edukaciji, i svaka žena treba da shvati koliko je bitno bar jednom godišnje javiti se na ginekološki pregled“. – Vesna Mikić, laborant

„Prvenstveno, posao Službe za fizikalnu medicinu je, u principu, rano otkrivanje anomalija kod dece, ako postoji simptomatski i rizičan razvoj odojčeta. Ako se otkrije nešto u tom smislu, mi ne radimo lečenje, a u proteklih dvadeset godina imali smo deset takvih lečenja. Ako posumnjamo na anomaliju, šaljemo dete na Kliniku za dečiju rehabilitaciju u Novi Sad. Osim toga, radimo i sistematske preglede pred upis u škol, a i u toku školovanja ima dva do tri sistematska pregleda. Vrlo su česti deformiteti stopala i kičme kod velikog broja dece, radimo preventivne preglede i obavljamo kompletnu terapiju tih deformacija“ – dr. Danilo Ilić, fizijatar.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.