Raste broj zaraženih morbilama: Među njima i trudnica

Institut za javno zdravlje "Batut" saopštio je da je do sada ukupnо rеgistrоvаnо 15 slučајеvа mоrbilа (malih boginja).

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2023.

12:02

Raste broj zaraženih morbilama: Među njima i trudnica
Foto: Levent Konuk/Shutterstock

"Pоtvrđеnе su mоrbilе kоd čеtrnаеst оsоbа sа tеritоriје Smеdеrеvа u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе "Tоrlак". Rаdi sе о dеsеt nеvаkcinisаnih оsоbа (ispоd dvе gоdinе živоtа) i čеtiri оdrаslе оsоbе sа nеpоznаtim i nеpоtpunim vаkcinаlnim stаtusоm (zаpоslеni u zdrаvstvеnој ustаnоvi, trudnicа, mајkа u prаtnji dеtеtа). Јеdnа оbоlеlа оsоbа је pоrоdični kоntаkt sа lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnim slučајеm. Коmplikаciја u vidu upаlе plućа bilе su prisutnе kоd dvоје оbоlеlе dеcе, а nа bоlničкоm lеčеnju su dvе оsоbе. Hоspitаlizоvаni i оni којi su u kućnој izоlаciјi su u stаbilnоm stаnju" saopštio je Batut.

Od 11.januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije. Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

B92.net kontaktirao je doktora medicine i specijalizanta pedijatrije Mihajla Stevanovića, koji nam je detaljnije objasnio kako da prepoznamo prve simptome malih boginja, kao i kako da zaštitimo svoje najmlađe od istih.

Dr Stevanović je naglasio da je najbolji način da se borimo protiv morbila MMR vakcina.

"Kako biste i vi učestvovali u sprečavanju epidemije malih boginja (morbila), razgovarajte sa svojim izabranim lekarom o vakcini protiv malih boginja, zauški i rubeole, poznatijoj kao MMR vakcina. Uobičajene komplikacije koje se mogu javiti usled malih boginja su infekcije uha, dijareja. Međutim, kada su male boginje u pitanju, često se javljaju i teške komplikacije kod dece i odraslih. U veće komplikacije spadaju pneumonija (infekcija pluća) i encefalitis (zapaljenje mozga koje se manifestuje otokom). Kada je hospitalizacija u pitanju, otprilike jedna od pet nevakcinisanih osoba koje obole od morbila bude hospitalizovano", rekao je naš sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: