Dostupni linkovi

Plenković i Vučić razgovarali u Davosu, žele bolje odnose


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Plenković tokom susreta u Zagrebu, 18. februara 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Plenković tokom susreta u Zagrebu, 18. februara 2018.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je na Tviteru da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Davosu u četvrtak izjutra, 19. januara, o bilateralnim odnosima i evropskom putu zemalja u susedstvu.

"Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rešavanju otvorenih pitanja", napisao je Plenković posle susreta na Tviteru.


Oni su se sreli na marginama godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom Instagram nalogu napisao jutros da je imao vrlo korektan razgovor sa Andrejom Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima.

"Verujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspeti da ostvarimo napredak kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa", napisao je Vučić uz sliku sa susreta.


Telelvizija N1 navela je da je susret počeo oko 9.00 i trajao je oko pola sata.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posetio je Zagreb 6. januara gde je prisustvovao Božićnom projemu koje je organizovalo Srpsko narodno veća(SNV) u Hrvatskoj, a kojem su prisustvovali i članovi Vlade Hrvatske na čelu sa premijerom Plenkovićem.

To je bio prvi susret zvaničnika dve zemlje nakon dužeg vremena nakon što su prethodne godine razmenjivali oštru retoriku.

Odnose dve susedne zemlje dodatno je potresao slučaj koji je Srbija u junu 2022. pokrenula protiv hrvatskih pilota, optužujući ih za ratni zločin.

XS
SM
MD
LG