1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Kriminal

Solun: preminuo romski tinejdžer kojeg je upucao policajac

13. decembar 2022.

U Solunu je posle nedelju dana u bolnici, ranama podlegao 16-godišnji Rom, u kojeg je jedan policijac pucao tokom potere u ponedeljak 5. decembra. Taj slučaj je dodatno podstakao proteste Roma protiv policijskog nasilja.

https://p.dw.com/p/4Ks2q
Solun, žena na demonstracijma sa slikom  16-godišnjaka, 9.12.2022.
Solun, žena na demonstracijma sa slikom 16-godišnjaka, 9.12.2022.Foto: Giannis Papanikos/AP/picture alliance

Otprilike nedelju dana nakon što ga je policajac upucao u glavu, 16-godišnji Rom Kostas Fragulis preminuo je u Solunu od teških povreda. To prenose grčki mediji, pozivajući se na saopštenje bolnice.

Prema dosadašnjim saznanjima, Fragulis je u ponedeljak 5. decembra u sitnim satima, navodno u svoj kamionet na pumpi sipao benzin u vrednosti od 20 evra i otišao ne plativši. Tokom potere koja je usledila, policajac je, kako se navodi, pucao kroz zadnje staklo automobila i pogodio Fragulisa u glavu.

Policajac je uhapšen i optužen za pokušaj ubistva iz nehata. Nalazi se u kućnom pritvoru. Na saslušanju u sudu krajem prošle sedmice, policajac je rekao da je mladić više puta pokušao da gurne policijski motocikl koji ga je jurio i polazeći od toga da su njegove kolege u opasnosti - dva puta pucao. Ali, kako kaže - nije ciljao na mladića.

Delom nasilni protesti

Pucanje na 16-godišnjeg Kostasa Fragulisa izazvao je proteste protiv policijske brutalnosti koji su trajali cele sedmice. Bilo je ozbiljnih nereda. Prema pisanju medija, u Atini je lakše povređen policajac. U atinskom predgrađu Aspropirgos je oko 30 izgrednika sačmaricama pucalo na policajace.

Rođaci i prijatelji smrtno stradlog dečaka ispred suda, 9.12.2022.
Rođaci i prijatelji smrtno stradlog dečaka ispred suda, 9.12.2022.Foto: Giannis Papanikos/AP/dpa/picture alliance

U noći između četvrtka i petka, pre saslušanja policajca, oko 1.500 demonstranata šetalo je ulicama Soluna, razbijajući izloge i bacajući molotovljeve koktele na policiju, koja je koristila suzavac i šok bombe.

U nekoliko gradova je bacano kamenje, zapaljene su kante za smeće, gume i automobili.

Solun, 5.12.2022.
Solun, 5.12.2022.Foto: DimitrisTosidis/AP Photo/picture alliance

Policija i Romi

Demostenos Pakos, predsednik atinskog policijskog udruženja, tražio je da se policajcima pruži više obuke i da javnost dozvoli pravosudnom sistemu da se bavi slučajem policajca koji je pucao na tinejdžera. On je, međutim, negirao da su predrasude dovele do Fragulisove smrti, rekavši za javni servis ERT da su ljudi koji tvrde da je tinejdžer umro zato što je bio Rom „pokušavali da stvore tenzije".

Solun, 6.12.2022.
Solun, 6.12.2022.Foto: Vasilis Ververidis/MotionTeam/ANE Edition/IMAGO

pročitajte još: Češki Džordž Flojd: Rom ubijen u akciji policajaca

Međutim, romska zajednica i njihove pristalice rekli su da je dečak žrtva dugogodišnje netrpeljivosti prema Romima

„Ovde svi plaču. Nepravedno je da dete ovako ode", rekao je Antonis Tasios, sekretar romske zajednice u kojoj je tinejdžer živeo, potvrđujući njegovu smrt. „Osećamo veliki bol."

Predsednik grčkog udruženja Roma Elan Pase Vasilis Pancos pozvao je prošle nedelje ljude da zaustave nerede.

„Zajedno sa liderima dotičnih zajednica pokušavamo da smirimo napeto raspoloženje širom zemlje", rekao je on za državnu stanicu ERT. Osudio je nerede, rekavši da za to nema opravdanja. Pancos je istovremeno kritikovao činjenicu da je policijsko nasilje nad Romima poraslo poslednjih godina i dodao da država mora da preduzme mere protiv toga.

Solun,5.12.2022,
Solun,5.12.2022,Foto: DimitrisTosidis/AP Photo/picture alliance

Romi na meti

Broj Roma koji su smrtno stradali ili povređeni u poslednjih godina tokom obračuna sa policijom - je visok. Vlasti tvrde da su u većini slučajeva muškarci navodno pokušavali da izbegnu hapšenje nakon što su prekršili zakon.

pročitajte još: „Te večeri je uništen i moj život“

Takođe u policijskoj poteri u blizini luke Pirej 2021. godine ubijen je još jedan mladić, takođe Rom.

Policija u Atini je 2008. pucala u 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa što je izazvalo najbrutalnije nerede u poslednjih nekoliko decenija. Od tada se svake godine tim povodm održavaju protesti u kojima često dolazi do nasilnih sukoba između demonstranata i policije.

Desničari u Ukrajini ubijaju Rome

dr (dpa,rtr,ap)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.