Dostupni linkovi

EU ocjenjuje da kriza u Crnoj Gori usporava pristupne pregovore


Crna Gora od 2012. godine pregovara za članstvo u EU
Crna Gora od 2012. godine pregovara za članstvo u EU

Ministri za Evropu država članica Evropske unije (EU) i formalno potvrđuje da je politička kriza u Crnoj Gori razlog za usporavanje pristupnih pregovora.

U usvojenim zaključima sa ministarskog sastanka izražava se zabrinutost zbog političke nestabilnosti i nestabilnosti vlade.

Posebnu zabrinutost Savet EU će izraziti zbog odluke Skupštine da izmeni predsednikova ovlašćenja usvajanjem zakona po hitnom postupku. Ministri EU ističu neophodnost da se svi zakoni usklade sa ustavom.

"Savet (EU) apeluje na sve političke aktere u Crnoj Gori da pokažu odgovornost, prevaziđu polarizaciju i poziva ih da se uzdrže od bilo kakvog delovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije zemlje", navodi se u zaključcima Saveta opštih poslova u kojem se nalaze ministri nadležni za Evropu.

Dodaje se i da "crnogorski politički akteri treba da izgrade konsenzus kako bi povratili funkcionalnost demokratskih institucija i administracije neophodne za ispunjavanje proklamovanog ključnog cilja Crne Gore integracije u EU."

Crna Gora od 2012. godine pregovara za članstvo u Evropskoj uniji.

U pregovorima o članstvu je otvoreno 33 poglavlja a zatvoreno samo tri. Međutim zbog zastoja u neophodnim reformama, Crna Gora više od dve godine nije napredovala u prisupnim pregovorima. Poslednji put je Crna Gora otvorila poglavlja u junu 2020. godine.

U usvojenim zaključima se podstiče Crna Gora da poveća napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su sloboda izražavanja i medija, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Priznajući do sada postignuti napredak, Savet naglašava potrebu da se poboljšaju rezultati u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i oduzimanju imovine stečene krivičnim delima", navodi se u dokumentu te se poziva zvanična Podgorica da "bez odlaganja" ukine svaku šemu ili meru koja bi mogla kompromitovati ili ugroziti usklađivanje sa pravnom tekovinom i politikama EU.

Savet EU je također snažno pohvalio Crnu Goru za njenu doslednu saradnju po pitanjima spoljne politike "a posebno njeno čvrsto i dugotrajno puno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere EU". Ministri ocenjuju da je ovo snažan signal strateške posvećenosti Crne Gore na njenom putu ka EU.

XS
SM
MD
LG