Pariski sindrom napada turiste: Grad od kojeg dobijate vrtoglavicu, mučninu i halucinacije

Poremećaj je uzrokovan pozitivnim predstavljanjem grada u popularnoj kulturi, što dovodi do ogromnog razočarenja jer se realnost doživljavanja grada veoma razlikuje od očekivanja.

Pariz je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, ali mnogi turisti se iz “grada svetlosti” ne vraćaju oduševljeni. Naprotiv. Glavni grad Francuske poslednjih godina u realnosti izgleda potpuno drugačije od onoga kako ga mnogi zamišljaju, a to ide dotle da je Hiroaki Ota, japanski psihijatar koji radi u bolničkom centru Svete Ane u Francuskoj, skovao termin Pariski sindrom i objavio istoimenu knjigu 1991. godine.

Naime, francuska prestonica se suočava sa ogromnim problemima: od ogromnih količina smeća na ulicama, velikog broja beskućnika, pa do porasta kriminala. To kod mnogih turista koji posete Pariz izaziva šok pošto predstavlja vide nešto sasvim drugo od onoga što su zamišljali.

Pariski sindrom predstavlja osećaj razočarenja koji osećaju neki pojedinci prilikom posete Parizu, koji smatraju da grad nije bio ono što su očekivali. Stanje se obično posmatra kao težak oblik kulturnog šoka.

Sindrom karakteriše niz psihijatrijskih simptoma kao što su akutna deluzija, halucinacije, osećaj proganjanja (percepcija da ste žrtva predrasuda, agresije i neprijateljstva drugih), derealizacija, depersonalizacija, anksioznost, a takođe i psihosomatske manifestacije poput vrtoglavice, tahikardije, znojenja i povraćanja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.