Pokrajinsko priznanje „Ljudevit Mičatek“ Suzani Kujundžić Ostojić

VOJVODINA – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatekˮ predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzani Kujundžić Ostojić na svečanosti povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava i jednog od datuma od pokrajinskog značaja.

„Razlog da 10. decembar bude datum od pokrajinskog značaja bila je najšira saglasnost da upravo Autonomna pokrajina Vojvodina i cela Republika Srbija jesu primer poštovanja svih prava sadržanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948. godine. Vojvodina je mesto skladnog zajedničkog života ravnopravnih ljudi, ravnopravnih nacija i ravnopravnih konfesija, mesto vekovima građene i brižno čuvane tolerancije, kao i međusobnog preplitanja različitih kulturoloških obrazaca“, izjavio je Mirović.

Predsednik je dodao da pripadnici svih nacionalnih manjina u Vojvodini uživaju sva pojedinačna i kolektivna prava, čiji nivo često znatno premašuje i najviše međunarodne standarde.

„To je danas naša stvarnost na koju smo ponosni i to će biti i jedan od najvažnijih temeljnih stubova za vreme koje dolazi“, istakao je predsednik Mirović.

Pokrajinsko priznanje za ljudska i manjinska prava izraz je i poštovanja i omaž velikanu Ljudevitu Mičateku, doktoru prava, uglednom advokatu i intelektualcu, novinaru i pokretaču časopisa „Dolnozemski Slovak“ – jednom od osam predsednika Velike narodne skupštine na kojoj je 25. novembra 1918. doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

„Ovo priznanje je izuzetno značajno za mene i moj dugogodišnji radu, ali i Bunjevcima koji se vekovima bore za svoj identitet, a u tom nastojanju uvek smo imali podršku Pokrajinske vlade“, izjavila je predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i dobitnica Priznanja „Ljudevit Mičatek“ Suzana Kujundžić Ostojić.

Svečanosti u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i potpredsednici Skupštine Vojvodine, članovi Pokrajinske vlade, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predsednici nacionalnih saveta i drugi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.