IFJ: Ove godine u svetu ubijeno 67 novinara i medijskog osoblja 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruski rat u Ukrajini, haos na Haitiju i rastuće nasilje kriminalnih grupa u Meksiku su doprineli naglom porastu broja ubijenih novinara u 2022. godini, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u svom najnovijem izveštaju navode da je do sada u svetu ubijeno 67 novinara i medijskog osoblja, u odnosu na 47 prošle godine.

U Ukrajini je tokom izveštavanja o ratu ubijeno 12 novinara, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji ove godine. Većina su bili Ukrajinci, ali su uključivali i druge nacionalnosti, kao što je američki dokumentarista Brent Renaud.

IFJ ocenjuje da su porastu broja ubijenih novinara doprineli vladavina terora kriminalnih organizacija u Meksiku i narušavanje reda i zakona na Haitiju.

Ova godina je, naglašavaju, bila jedna od najsmrtonosnijih ikada za novinare u Meksiku, koji se sada smatra najopasnijom zemljom za novinare izvan ratne zone.

U izveštaju se beleži i pet smrtnih slučajeva novinara usred ovogodišnje političke krize u Pakistanu, te upozorava na nove pretnje novinarima u Kolumbiji i kontinuiranu opasnost za novinare na Filipinima, uprkos tamošnjem novom rukovodstvu.

Dodaje se da je 375 novinara trenutno u zatvoru zbog svog posla, a najveći broj njih je u Kini, uključujući Hongkong, u Mjanmaru i Turskoj. Prema prošlogodišnjem izveštaju bilo je 365 novinara iza rešetaka.

Takođe, podseća se da je pucano na novinarku Al Džazire, Širin Abu Akleh, dok je izveštavala iz palestinskog izbegličkog kampa. Ta arapska mreža je ove nedelje i zvanično zatražila od Međunarodnog krivičnog suda da istraži njenu smrt.

S obzirom da je broj ubijenih medijskih radnika u porastu, IFJ i druge medijske grupe su pozvale vlade da preduzmu konkretnije mere za zaštitu novinara i slobodnog novinarstva.

„Nedelovanje će samo ohrabriti one koji nastoje da suzbiju slobodan protok informacija i potkopavaju sposobnost ljudi da svoje vođe pozivaju na odgovornost“, rekao je generalni sekretar IFJ Entoni Belanger.

IFJ, sa sedištem u Briselu, predstavlja oko 600.000 medijskih profesionalaca iz sindikata i udruženja u više od 140 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari