SAD osudile nasilje na severu Kosova, pozvale na uzdržanost 1Foto: Beta/Saša Đorđević

SAD su ponovo pozvale Srbiju i Kosovo da budu uzdržani i osudile nasilje na severu Kosova, javlja Glas Amerike (VOA).

Napetosti u odnosima Beograda i Prištine obnovljene su nakon što je policija Kosova pojačala prisustvo na severu gde je proteklih dana zabeleženo više incidenata.

„Sjedinjene Države osuđuju nasilje počinjeno u incidentima 6. i 8. decembra na severu Kosova. Pribegavanje tim metodama, uključujući i upotrebu eksploziva, nikada nije adekvatan način protesta i ugrožava nevine živote“, naveo je portparol Stejt departmenta u odgovoru na zahtev Glasa Amerike za komentar.

Zvaničnici Srbije su, reagujući na pojačano prisustvo kosovske policije na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, saopštili da imaju pravo i nameru da vrate određeni broj vojnika na Kosovo, na osnovu rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Sjedinjene Države nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da budu uzdržani i da izbjegavaju akcije ili izjave koji će dovesti do dalje eskalacije tenzija“, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta na pitanja Glasa Amerike kako zvanični Vašington komentariše obnovljene tenzije na Kosovu, te izjave Beograda da se razmišlja o povratku do 1.000 vojnika na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari