Subota, 10.12.2022.

09:42

Mirna noć u Kosovskoj Mitrovici, patroliraju vozila Euleksa

U severnom delu Kosovske Mitrovice, posle upada specijalnih jedinica kosovske policije u četvrtak uveče, mirno je, ali napeto.

Izvor: RTS

Mirna noć u Kosovskoj Mitrovici, patroliraju vozila Euleksa
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Manji broj pripadnika kosovske policije raspoređen je u Bošnjačkoj mahali i u naselju Tri solitera.

Gradom patroliraju vozila Euleksa.

O poslednjim događanjima na KiM i odgovoru Beograda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoriće danas u 19 sati.

Kosovska policija uhapsila je na Jarinju Srbina M. A. zbog sumnje da je učestvovao u napadu vatrenim oružjem na policijske službenike.

On se sumnjiči za teško ubistvo u pokušaju. U policiji ne preciziraju kada i gde se tačno slučaj dogodio, osim da je do incidenta došlo "pre određenog vremena".

Kosovska policija saopštila je da je u četvrtak uhapsila još jednog građanina srpske nacionalnosti zbog napada na policajce.

U Prištini je Centralna izborna komisija održala sinoć vanrednu sednicu povodom izbora u četiri opštine na severu KiM. Razgovaralo se o bezbednosti održavanja izbora o čemu će obavestiti predsednicu privremenih institucija, koja treba da donese odluku o njihovom održavanju.

Više zapadnih zemalja pozvalo je Vladu u Prištini da odloži izbore zakazane za 18. i 25. decembar.

Brisel osuđuje svako nasilje i poziva na odgovornost i deeskalaciju. Navode da jedinice Euleksa i Kfora patroliraju i prate situaciju, ali da je prioritet normalizacija odnosa dve strane.

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i Metohije, sutuacija je opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Ističe da se nastavlja kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Beograd i Prištinu na uzdržanost i izbegavanje eskalacije tenzija. Portparol Stejt departmenta osudio je nasilje u incidentima 6. i 8. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: