Putin ismejao ograničenje cene nafte: Nećemo biti na gubitku ni pod kojim okolnostima, to je glup predlog

09.12.2022

22:54

0

EU, zemlje G7 i Australija uvele su 5. decembra ograničenje cene ruske nafte na moru, zabranjujući njenu kupovinu po ceni većoj od 60 dolara po barelu

Putin ismejao ograničenje cene nafte: Nećemo biti na gubitku ni pod kojim okolnostima, to je glup predlog
Vladimir Putin - Copyright Vladimir Putin, Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Maksimalna cena koji je Zapad nametnuo na izvoz ruske nafte uticaće na zemlje koje usvoje tu meru, a ne na samu Rusiju, izjavio je u petak predsednik Vladimir Putin. On je napomenuo da je gornja granica jednaka cenama po kojima zemlja trenutno prodaje svoju naftu.

- Ne radi se o nama, nego o opštem stanju svetske energetike, svetskih energetskih tržišta – to je štetno za svetska energetska tržišta. Ponavljam – mi ionako prodajemo naftu približno po tim cenama, tako da se ne brinite za naš budžet. Nećemo pretrpeti gubitke ni pod kojim okolnostima - rekao je Putin na konferenciji za novinare posle samita Evroazijske ekonomske unije (EAEU) u prestonici Kirgizije, Biškeku.

EU, zemlje G7 i Australija uvele su 5. decembra ograničenje cene ruske nafte na moru, zabranjujući njenu kupovinu po ceni većoj od 60 dolara po barelu. Ovim se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte, osim ako se teret ne kupi po ovoj ili nižoj ceni.

Rusija ne planira da prodaje naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cena, rekao je Putin, dodajući da će konkretni koraci za odmazdu na tu meru biti navedeni u narednim danima kroz predsednički nalog.

- U tu granu industrije se ionako ne ulaže dovoljno, ne finansira se dovoljno, a ako još budemo slušali samo potrošače, onda će se investiranje svesti na nulu. Sve će to u nekoj fazi dovesti do katastrofalnog skoka cena i do kolapsa svetske energetike. To je glup predlog, nepromišljen i pogrešno proračunat - rekao je Putin.

Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Prema Putinovim rečima, Rusija će razmotriti smanjenje proizvodnje nafte ako bude potrebno, iako do sada nisu donete nikakve odluke o tom pitanju.

- Imamo sporazum sa OPEK+ o poznatom proizvodnom cilju, smislićemo nešto dodatno ako bude potrebno - rekao je on.

Kako je ruski lider istakao, uvođenje gornje granice cena neizbežno će smanjiti ulaganja u naftni sektor, a globalne cene sirove nafte skočiće u nebo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike