Nova vest
Fudbal

Petak, 09.12.2022.

16:00

Zašto su fudbaleri skloni neurološkim problemima?

Fudbaleri češće pate od neuroloških problema posle 65. godine nego ostatak stanovništva, navodi se u danas objavljenoj engleskoj studiji.

Izvor: SN

Autor: SN

Zašto su fudbaleri skloni neurološkim problemima?
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Studija stručnjaka sa univerziteta na istoku Engleske, oslanja se na onlajn testove o proceni kognitivnih funkcija i nadzora funkcije mozga.

Učestvovalo je oko 145 bivših profesionalnih fudbalera. Njih 55 je imalo više od 65 godina.

Prema rezultatima studije, bivši fudbaleri između 40 i 50 godina imaju bolje kognitivne funkcije od opšte populacije, ali sa godinama te funkcije su u opadanju.

"Kada napune 65 godina, stvari počinju da idu nizbrdo", izjavio je autor studije, istraživač Majkl Grej.

Prema njegovim rečima, fudbaleri posle 65. godine imaju slabije rezultate u obavljanju nekoliko stvari u isto vreme, i sporiji su u reagovanju. To su jasni dokazi pogoršanja moždanih funkcija.

Ta nova studija je u skladu sa ranijim istraživanjem stručnjaka Univerziteta u Glazgovu, u kojem se navodi da bivši fudbaleri imaju veći rizik od ostalog stanovništva da dobiju neurodegenerativne bolesti, kao što su demencija ili Parkinsonova bolest.

Takve naučne studije imaju za cilj podizanje svesti o uticaju sportskih aktivnosti na zdravlje mozga. One posebno pozivaju na bolju zaštitu fudbalera, koji su izloženi potresima mozga.

Pored fudbala, takvim rizicima mogu da budu izloženi i drugi sportovi, kao što su boks i ragbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve