Begović: Naša medicina sa ovim potencijalom može da donese Srbiji ERC grantove

BEOGRAD- Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović povodom proslave 102. godišnjice Medicinskog fakulteta rekla je da se pre svega obraća studentima medicine jer su oni ti koji ovde ostaju da dalјe vode razvoj medicine.

„Ovom prilikom bih htela da pozovem mlađe naučnike, kliničare i lekare da se možda ohrabre i oprobaju u Evropskom okvirnom programu i to za ERC grantove, da vide gde su među najbolјima u Evropi, a ja sam sigurna da medicina sa ovim potencijalom može da donese ERC grantove u Srbiju“, istakla je Begović.
Ona je navela da je medicina oblast od najvećeg značaja za svakog građanina Srbije, uklјučujući i nju kao običnu građanku, jer svakodnevno zavise od lekara i medicine, od momenta rođenja, do onog poslednjeg trenutka.

Na globalnom nivou koncept nauke, uklјučujući možda i najviše medicinu, prolazi kroz promene i dobija neke nove uloge i nove zadatke. Jedna od tih, možda i najbitnija, jeste da se pobolјša život građana Srbije zahvalјujući razvoju tehnologije.

„Kada pričam o novim tehnologijama, naravno pre svega mislim na biomedicinu koja je postala jedna multidisciplinarna kategorija. Pričam o inžinjerima, hemičarima, fizičarima, bilozima, etičarima, pravnicama i lјudima iz sveta biznisa koji se na neki način, u određenim segmentima, spajaju sa kliničkom praksom i to sve treba ispratiti. Takođe, nove tehnologije nam omogućavaju da iščitamo genetičku informaciju jedne ćelije, da napravimo vizuelizaciju te ćelije, i da vrlo svesno i tendeciozno menjamo genetičku informaciju i da takvu ćeliju vraćamo u naše pacijente“, rekla je ministarka.

Begović je poručila prisutnima da informacione tehnologije omogućavaju razvijanje različitih alata koji lekarima omogućavaju mnogo lakšu komunikaciju sa pacijentima, do toga da se sada kliničke studije sprovode potpuno onlajn.
Takođe dolazi i veštačka inteligencija, na koju treba gledati kao na asistenciju, koja zahvalјujući pre svega proizvodnji ogromne količine podataka iz nauke i iz medicine sada olakšava rad lekarima.
„Znam da je veliki izazov i znam da se mladi raduju ovome, ali biomedicina postaje najbitniji segment jednog društva i treba da ima veliku podršku, a naravno da će imati podršku ne samo od Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija već i od cele države. Biomedicina je jedna od strateških orijentacija Vlade Srbije“, naglasila je Begović.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.