Umetnički maraton slikara i grafičara Pavela Popa u Staroj Pazovi

STARA PAZOVA – Krajem  juna u Novom Sadu otpočeo je maraton izložbi staropazovačkog i novosadskog slikara Pavela Popa (1948 – 2019). Sve izložbe organizuje porodica uz pomoć prijatelja, a povodom trogodišnjice smrti Pavela Popa.

Retrospektiva njegovih radova  stiže i u Staru Pazovu,  u galeriju “Mira Brtka” 13. decembra od 19 časova kada će biti prikazane različite tehnike velikog umetnika. Izložba će biti istog dana priređena i u holu Pozorišne sale od 17 časova i u slovačkom Parohijskom domu od 18 časova.

Pavel Pop je diplomirao grafiku na Visokoj školi likovnih umetnosti u Bratislavi 1975. godine, a član Udruženja likovnih umetnika Vojvodine postao je 1977. godine. Radio je kao tehnički urednik u novosadskom “Dnevniku”. Već osamdesetih godina prošlog veka stiče zvanje jednog od najboljih i najtraženijih grafičara na prostoru bivše Jugoslavije.

Sredinom devedesetih premešta svoj atelje iz Stare Pazove na Petrovaradinsku tvrđavu gde se osim grafike bavi i drugim vrstama, tehnikama i žanrovima slikarstva. U njegovom ateljeu na Tvrđavi tokom proteklih decenija rađali su se neponovljivi, crtački minuciozno izvedeni grafički listovi, ali i crteži, slike i ilustracije.

Ilustrovao je brojne knjige, a njegovi radovi se mogu naći u značajnim galerijama i institucijama. U okviru svog likovnog stvaralaštva razvio je koncept, koji je stručna kritika nazvala imaginativni realizam.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.