Linkovi

SAD štampale prve novčanice sa potpisima dve žene


Sekretarka za finansije Dženet Jelen i šefica za finansije Lin Malerba tokom predstavljanja prvih američkih novčanica štampanih sa potpisom dve žene, Fort Vort, Teksas, 8. decembar 2022 ( Foto: REUTERS/Shelby Tauber)
Sekretarka za finansije Dženet Jelen i šefica za finansije Lin Malerba tokom predstavljanja prvih američkih novčanica štampanih sa potpisom dve žene, Fort Vort, Teksas, 8. decembar 2022 ( Foto: REUTERS/Shelby Tauber)

Sekretarka za finansije SAD Dženet Jelen odala je počast kolegama pionirima u toj oblasti, prilikom objavljivanja prvih američkih novčanica štampanih sa potpisom dve žene, pozivajući na "mnogo više" rada za unapređivanje pravde za žene i manjine.

Jelen, prva žena koja vodi finansije i koja je na čelu Federalnih rezervi, saopštila je da su nove novčanice koje se proizvode u odseku za graviranje i štampu Sekretarijata za finansije u Fort Vortu, u Teksasu, podsetnik na doprinose žena koje su radile u sekretarijatu i u ekonomskoj profesiji.

Njoj se pridružila šefica Trezora Lin Malerba, prva Indijanka na tom položaju.

Novčanice, koje će biti isporučene Federalnim Rezervama za ulazak u opticaj sledeće godine, su prve koje će nositi potpis ženskog šefa finansija i žene iz zajednice starosedelaca Amerike.

"Postigli smo napredak u pružanju većih ekonomskih mogućnosti ženama u finansijama i u ekonomskoj profesiji. Međutim, znamo da treba da se uradi još mnogo ", rekla je Jelen."Nadam se da je danas podsetnik na put kojim smo putovali u pogledu pravednosti i uključivanja. I nadam se da će nas motivisati da nastavimo dalje".

Sekretarijat za finansije predvodio je prve velike napore za zapošljavanje žena u federalnoj vladi tokom građanskog rata, rekla je Jelen, ističući Dženi Daglas kao prvu ženu koja je zaposlena u vladi, i Sofiju Holms, prvu crnkinju.

"Tek 1930-ih je Žosefin Roš nominovana za prvu ženu pomoćnicu ministra finansija", rekla je, "ali žene sada čine 62 odsto radne snage sekretarijata finansija.

Jelen je rekla da je bila jedina žena na doktorskom programu na Jejl univerzitetu početkom sedamdesetih godina, a akademski podaci pokazuju da žene još uvek čine samo 34 odsto doktorata ekonomije i 30 odsto profesora na terenu.

Sesilija Rouz, koja je prva crnkinja na čelu Saveta ekonomskih savetnika, izjavila je Rojtersu da su nove novčanice značajna prekretnica.

"To predstavlja da konačno dobijamo uvid od važnih delova naše ekonomije i našeg društva ", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG