BiH

Srpski narod stao uz braću i Sabornu crkvu u Mostaru

Srpski narod stao uz braću i Sabornu crkvu u Mostaru
Foto: Srna | Srpski narod stao uz braću i Sabornu crkvu u Mostaru

MOSTAR – Njegovo preosveštvenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je u petak Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru u znak podrške pravoslavnim vjernicima u ovom gradu.

Liturgija se služi nakon napada na ovaj Saborni hram, a na nju je stigao narod iz cijele Hercegovine.

Podsjećamo, Saborni hram Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkan je, devastiran i pokidani su svi kablovi od električne energije i ovo je 10. put ove godine da je opljačkan ovaj hram.

Vladici Dimitriju sasluživali su sveštenici iz svih opština Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je prisustvovao liturgiji izjavio je da je neprimjereno što je u ovoj godini 10 puta opljačkana Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru.

"Svi zajedno moramo biti uz našu crkvu i narod u Mostaru. Ovaj sveti hram je svjedok postojanja srpskog naroda na ovim prostorima i zato u teškim trenucima trebamo svi biti okupljeni oko crkve", rekao je Košarac novinarima u Mostaru.

On je istakao da vjeruje dobrim Hercegovcima, Bošnjacima i Hrvatima.

Savez srpskih udruženja "Zavičaj" iz Banjaluke pozvao je nadležne organe da što hitnije reaguju na devastiranje Saborne crkve sa ciljem otkrivanja počinilaca i njihovog kažnjavanja, prenosi "Srna".

Anđelina Ošap Gaćanović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kazala je Srni da su napadi na Sabornu crkvu, koja je proglašena nacionalnim spomenikom od izuzetnog značaja za BiH, samo nastavak poruke oduzimanja važnosti tom objektu i simbolici koju nosi.

"Komisija svoje nadležnosti crpi iz Aneksa osam Dejtonskog sporazuma i da po članu pet tog aneksa, nema ingerencije koje pripadaju entitetima. U ovom slučaju sve oko ovog akta treba da utvrde vlade entiteta na kojem se ovo dobro nalazi", naglasila je Gaćanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije