Suspendovani profesor Šeste gimnazije odgovara na optužbe da je psihički maltretirao đake: Za one koji misle da dobro radim sam „ubica neznanja“ 1Foto. Joutube/printscreen

Profesor matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Jovan Knežević suspendovan je s posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog osnovane sumnje da je izvršio povredu zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, navodi se u rešenju koje je potpisao direktor škole Radisav Milić, a u koje je Danas imao uvid.

Povod za direktorovu reakciju bila je peticija 27 roditelja učenika II/2 koji su tražili promenu nastavnika matematike, žaleći se na Kneževićev način rada, kao i na njegovo „neprimereno ponašanje“ prema učenicima na času, navodeći da đake naziva glupim, da ne zaklapaju, da se glupiraju i zevzeče, unapred izgovarajući da će svi dobiti jedinice, i sve to neprijatnim tonom i vikanjem na učenike.

Roditelji se žale i na neprimerene, teške i obimne zadatke na pismenoj proveri znanja, posebno kada se radi o ponovljenoj pismenoj proveri na kojoj je prosek ocena 1,00 i na kojoj su zadaci bili teži nego na prvoj proveri, navodeći da su zadaci u II/2 teži nego u II/1 i da 50 odsto učenja predstavlja učenje matematike.

U obrazloženju rešenja o Kneževićevoj suspenziji piše i da je profesor pretio učenicima da će im zadati pretežak pismeni zadatak da neće morati ni da pregleda jer neće ništa znati da urade, te da će ih sve oboriti zato što ide u penziju pa neće morati da ispituje na popravnom ispitu u avgustu.

Spočitavaju profesoru i da učenicima kad zvoni za početak odmora ne dozvoljava da idu da kupe da jedu i da izađu u toalet, ali i da vređa đake koji dobiju trojku ili četvorku tako što im govori da su prepisali, naučili napamet, slučajno pogodili rezultat i da će na sledećem kontrolnom dobiti keca, čime će im dokazati da nemaju pojma.

Zbog svega toga roditelji ukazuju da učenici pod stresom dolaze na časove matematike, da doživljavaju psihičko maltretiranje i i da se boje da ovakvo ponašanje profesora ne pređe na radikalnije zlostavljanje.

U rešenju koje je dobio Knežević ne navodi se precizno kada su i prema kome izrečene navodne uvrede, već samo stoji da je sve počelo ove školske godine, kada je profesor prvi put počeo da predaje pomenutom odeljenju.

Knežević: Niko se nije žalio

U razgovoru za Danas profesor Knežević ukazuje da mu se niko od početka školske godine, ni od roditelja, niti od dece, nije požalio na navodni nekorektan odnos, te da je na otvorenim vratima bio samo jedan roditelj, ali je on pričao o zadacima iz matematike.

Na pitanje da li je zaista učenicima upućivao uvredljive komentare, Knežević odgovara kontrapitanjem:

– Zar vi mislite da ja poslednju godinu pred penziju bilo koga vređam? Da sam ikoga uvredio ne bih opstao u ovoj školi sve ove godine. Jedino na čemu insistiram je da objasnim deci šta sebi rade, da to što sad ne uče i ako četiri godine srednje škole upotrebe na loš način, da će im se obiti o glavu za ceo život, da će izgubiti mogućnost da biraju fakultet, radno mesto, samo zbog toga što im je neko objasnio da su oni zaštićeni kao beli medvedi i da ne moraju ništa da rade i da će proći godinu – kaže Knežević.

Iako je Forum beogradskih gimnazija njegovu suspenziju doveo u vezu sa nedavnim protestom prosvetnih radnika (Knežević je predsednik sindikata u Šestoj gimnaziji), on kaže da članovi sindikata nisu učestvovali u obustavi rada i da su se povukli znajući kakav je direktor. Ipak, posle nastave su bili na protestu koji je održan u Beogradu.

Knežević kaže da bi sve što se dešava usledilo i nezavisno od štrajka.

– Mi smo dali pravo svim roditeljima i svoj deci da mogu da rade šta hoće i da bez ikakvih suzdržavanja mogu da nas optuže za sve i svašta i da se sve što kaže roditelj i dete smatra istinom, a sve što mi kažemo nema veze sa stvarnošću. I oni sad to koriste do maksimuma na najgori mogući način – ističe Knežević.

Na naš komentar da ovo nije prvi put da je suspendovan zbog primedbi da strogo ocenjuje, profesor kaže da se „to upakuje u tvrdnje da je vređao učenike“ i ponavlja da niko nije došao kod njega i ukazao da je uvredio bilo kog učenika.

– Nikad nisam nikome pretio, a otkako radim nikad nisam nikome dao jedan na usmenom. Na usmenom ste mogli samo da dobijete veću ocenu od one koju ste imali. Kad izvedem dete na tablu i ono ne zna da uradi zadatak, ja mu pokažem, objasnim zašto nije dobro da ne radi. Ali šta vredi, došla su takva vremena da roditelji nemaju vremena za decu. Jednostavnije im je da kažu da je dete u pravu i da tako završe posao. Ako hoćete nešto da uradite sa svojim detetom morate da provedete vreme. Danas je vreme najskuplja stvar na svetu, niko više nema vremena ni za koga i jednostavno tako se rešavaju problemi – ističe Knežević.

U Šestog gimnaziji radi od 1986. i kaže da je uvek držao bar tri puta više časova dopunske nastave nego što je bio obavezan. Spremao je svoje đake besplatno za prijemne ispite za fakultete i napominje da je uvek radio sa namerom da pomogne đacima.

– I ovom odeljenju sam držao dopunsku nastavu. Nikog nisam kaznio što ne dolazi, a pojavljivalo se od jednog do pet, šest učenika – ističe Knežević.

Na pitanje jesu li u tom odeljenju ocene iz matematike niže nego u drugim, pa je to razlog za nezadovoljstvo učenika i roditelja, on kaže da su svuda ocene niske, ali da je uvek bio spreman da ih brani.

– Ja sam svakom direktoru koga sam imao u svom radu rekao: ako mislite da loše radim, nađite mi bilo koga u Šestoj ili u nekoj drugoj školi ko to ume dobro da radi, a ja se obavezujem da ću bar mesec dana tamo da idem da hvatam beleške i da pišem izveštaje šta sam naučio na tom času dobro i šta mislim da nije dobro. Nikad mi nijedan direktor nije rekao, važi – naći ću ti gde da ideš – priča Knežević.

Ocene su, kaže, u skladu sa tim koliko su učenici uložili truda i kakvo znanje imaju.

Upitan da li je teško dobiti kod njega peticu, odgovara da je uvek bilo đaka sa odličnim ocenama.

– Jedino što sam čuo dobro za poslednjih deset godina na Pinku je izjava jednog gosta koji je u nekoj jutarnjoj emisiji rekao: da sam ja ministar prosvete uveo bih da više od deset odsto učenika ne može da ima pet ili da bude odlično, što je realnost. Nemoguće je da 20 učenika bude odlično i desetoro vrlo dobro – smatra Knežević.

Da li se oseća kao „Joca ubica“, kako ga mnoge generacije učenika Šeste gimnazije pamte?

– Oni koji misle da dobro radim kažu da jesam ubica, ali ubica neznanja. Imam mnogo učenika koji su danas u Americi i Evropi i svi su nešto postigli, niko nije otišao tamo polupismen. Onaj ko je kod mene „ganjao“ četvorku ili peticu nije doktorirao samo ako nije hteo. I deca koja su pošteno „ganjala“ dvojku bez ikakvih problema upisuju tehničke fakultete. Ako ćemo pravo, mi smo sirotinja sa Balkana i čim odete negde u beli svet vi ste treća liga. Uvek sam se trudio da svi moji đaci, bez obzira što dolaze sa Balkana, budu prva liga – navodi Knežević.

Upitan da li zaista brani deci da izađu na odmor kaže da to nije tačno.

– Apsolutno je nepristojno dok završavate zadatak ili rečenicu, a čuje se zvono za kraj časa, da učenik ustane tog sekunda i da kreće napolje. Ja sam im rekao: deco, kad budete imali petice i četvorke budite sigurni da vas neću pitati da li želite da prisustvujete času. Ako ste vi u stanju ovo da uradite bez mene, ja sam izuzetno zadovoljan. Niste vi ovde došli ni da vređate mene, ni da me hvalite, nego da nešto naučite, i ako znate znanje, sigurno neću da vam pravim problem da ustanete i kažete da biste da prošetate 20 minuta jer vam je smor da me slušate – navodi Knežević.

Direktor Šeste gimnazije: Žalba na psihičko maltretiranje dece

Direktor škole Radisav Milić u pisanoj izjavi za Danas potvrđuje da mu se 28. novemba peticijom obratilo 27 roditelja II/2 odeljenja za zahtevom da im više ne predaje nastavnik Jovan Knežević, navodeći čitav niz problema kod ocenjivanja.

Ono što je, dodaje, izazvalo njegovu reakciju i pokretanje disciplinskog postupka, a istovremeno i suspenziju nastavnika je činjenica da su roditelji naveli i zahtev da se spreči dalje „psihičko maltretiranje“ njihove dece.

„Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, na sednici 30. novembra, analizirajući navode roditelja, kao i navode nastavnika iz njegove izjave koju je dao i u kojoj negira tvrdnje iz peticije roditelja, izveo je zaključak da navedene rečenice nastavnika, ukoliko su izgovorene, ukazuju na postojanje psihičkog nasilja – pretnja, uvreda, nepravednog kažnjavanja i ograničavanja kretanja učenika. Tim je zaključio i da citirane Kneževićeve rečenice iz priložene peticije, obuhvataju prvi, drugi i treći nivo psihičkog nasilja prema Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje“, navodi direktor u pisanoj izjavi Danasu.

Dodaje da je Stručno veće matematičara pogledalo zadatke ponovljenog pismenog zadatka i utvrdilo da ponovljena pismena vežba, sadrži zadatke koji za 45 minuta nisu mogli da se urade, kao i da su teži nego zadaci na prvoj pisanoj vežbi na kojoj je više od 50 odsto učenika dobilo jedinice i da je nastavnik Knežević u članovima 3, 4 i 5 prekršio Pravilnik o ocenjivanju.

„Zakazan je na inicijativu direktora i razrednog starešine odmah i vanredni roditeljski sastanak kojem su prisustvovali roditelji potpisnici peticije, pedagog škole i nastavnik Jovan Knežević. Roditelji su ispred nastavnika ponovili sve navode iz peticije, insistirajući da njihova deca više ne smeju trpeti psihičko nasilje. Zbog osnovane sumnje da je izvršio povredu zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja iz člana 111. stav 1, 3 i 7 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ja sam kao direktor, u skladu sa zakonskom obavezom da na ovo odmah reagujem, doneo zaključak o pokretanju disciplinskog postupka i rešenje o udaljenju sa rada do okončanja disciplinskog postupka u kojem će se utvrditi istinitost iznetih optužbi i doneti odluka u skladu sa tim“, navodi Milić.

Napominje da direktor ima zakonsku obavezu bezuslovnog i hitnog postupanja prilikom postojanja sumnje u moguće zlostavljanje, ali i profesionalnu i moralnu obavezu da podrži strategiju društva i Ministarstva prosvete u borbi protiv svih oblika nasilja.

Redakciji Danasa javio se jedan od roditelja potpisnika peticije, koji je potvrdio sve što su naveli.

Ranije danas, Forum beogradskih gimnazija je zatražio reakciju ministra prosvete i da direktor Šeste gimnazije odmah prekine pokrenuti postupak, da povuče suspenziju i omogući Kneževiću da se vrati na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari