Tri puta više sredstava za podršku energetski ugroženim domaćinstvima

BEOGRAD – Ukupan iznos za zaštitu energetski ugroženih građana povećan je sa 1,3 milijarde dinara na četiri milijarde a pored struje i gasa biće umanjenja i računa za toplotnu energiju, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Do povećanja od tri puta došlo je pošto je Vlada Srbije usvojila novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu.

Ministarstvo je saopštilo da su novom uredbom unapređeni kriterijumi kako bi što veći broj građana mogao da ostvari pravo na umanjenje računa, te da će umesto dosadašnjih 68.000 pravo moći da koristi 191.000 domaćinstava.

Pored umanjenje računa za električnu energiju i gas, premijerno je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju.

Umanjenja računa za toplotnu energiju ugroženim građanima biće od 40 odsto do 60 procenata, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

„Podignuta je gornja granica ukupnih prihoda domaćinstva, što će većem broju domaćinstava omogućiti pogodnost umanjenja računa“, saopštilo je ministarstvo.

Pravo na status ugroženog kupca prošireno je i na primaoce uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Omogućeno je i da seosko domaćinstvo može steći status ugroženog kupca bez obzira na površinu stambene jedinice.

„Važno je naglasiti i da ne prethodni dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju ne isključuje mogućnost sticanja statusa energetski ugroženog kupca“, saopštilo je ministarstvo.

Podseća da ugroženi građani zahteve podnose opštinama i gradovima po mestu prebivališta.

Lokalna samouprava je dužna da u roku od mesec dana odgovori na zahtev, kao i da podatke o energetski ugroženim kupcima dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca, navodi ministarstvo.

Poručeno je da država na ovaj način pruža dodatnu preventivnu zaštitu najugroženijih građana u vreme svetske energetske krize i svakodnevnog rasta cena energije i energenata.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.