PočetnaIstočna SrbijaBorVRAĆENO POLA MILIJARDE DUGA BORSKE APOTEKE, A DA LI JE NEKO ODGOVARAO?

VRAĆENO POLA MILIJARDE DUGA BORSKE APOTEKE, A DA LI JE NEKO ODGOVARAO?

Bor, 9. novembar – Zvaničnici Grada Bora pohvalili su se ovih dana da je, nakon tri godine, iz lokalnog budžeta zahvaćeno i vraćeno 500 miliona duga Apotekarske ustanove koji se gomilao od 2007. godine. Isplaćene su i obaveze prema zposlenima, a bilo ih je više od 100. Štaviše, vlast je, naglašeno je, uspela da spasi 150 miliona dinara na ime kamata. Da nije bilo tog razumevanja dobvljača – opet je usledilo samohvaljenje – dug bi uznosio 650 miliona. I sve se „lepo“ završilo zahvaljujući odličnom punjenju budžeta. Kakav uspeh, kakva pobeda šefova u lokalnim foteljama?

I umesto da bar prećuti bruku, osnivač se hvali kako je nečiji nemar i javašluk isplatio do dinara narodnim, parama građana. Umesto da se kaže javnosti i kako je došlo do tolikog minusa i da li je neko odgovarao, odjekuju hvalospevi i junačko dičenje. O odgovornosti za apsolutni krah 20 apoteka – ni slovo. Ni najave da li se i šta po tom pitanju preduzima, jer je opštinska apotekarska firma pravila dugovanja i u vreme aktuelne vlasti, ne samo od 2007. do recimo 2012. A spominjalo se i na skupštinskim zasedanjima (opozicija je više puta tražila informaciju o odgovornosti zašto je pre tri godine ova ustanova likvidirana i ko su krivci za sunovrat ), ali i u novinskim napisima, da traju nekakvi sudski postupci. Da li je neko do sada podneo račune, e, to ne čusmo. Ispada da je najvažnije završeno, račun su platili grđani.

Odbornici Dragan Marković i dr Predrag Balašević posebno su bili aktivni oko toga da se iznesu sve prljavštine o stradanju Apotekarske ustanove Bor. Oni su čak napominjali da slična katastrofa lako može da se desi i sa prezaduženom i, u svakom pogledu, propalom Toplanom. Jer, osnivač i tog javnog preduzeća je, ko će drugi, Grd Bor. S tim da JKP Toplana tone u minus nekoliko puta veći od bivše Apoteke. I pojedini odbornici uporno zahtevaju da nadlažne državne institucije preispitaju nabavke uglja po paprenim, nenormalno visokim cenama i, uz još neke nejsnoće, ustanove krivce i grobare borske toplane. Uprkos javnim prozivkama nikako da se krene u razotkrivanje smutnih radnji. Vlast se pravi neveštom i zmenjuje temu, zagovara gradnju toplane na sečku i javno privtno partnerstvo.

A kompletna sudbina JKP Toplana odavno nije daleko od sudbine Apotekarske ustanove Bor. Samo sa još većim, neuporedivo većim posledicama.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde